Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 компании с интерес да участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене"

| обновено на 20.08.19 в 18:59
Снимка: dnevnik.bg

Компании от Русия, Китай, Южна Корея, Германия и Чехия, както и български фирми, свързвани с Христо Ковачки, проявяват интерес към строителството на АЕЦ "Белене". 

7 компании са заявили интерес да участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", обяви енергийният министър Теменужка Петкова. Руската корпорация "Росатом", китайската Си Ен Ен Си, Корейската "Хидроатомна корпорация", фирмата от Германия "Бектрон Лиаз Техническо инженерство" и регистрираните в България фирма "ИПК и УП България" ЕООД и двата консорциума "Атомна електроцентрала Белене 2019" и АЕЦ "Белене"-България са подалите заявки с искането да бъдат стратегически инвеститори на централата. Американската "Дженерал електрик" и френската "Франатом" пък са поискали да доставят оборудване и да участват при структурирането на финансирането на проекта. Подадените заявки обяви енергийният министър Теменужка Петкова:

"Мисля, че имаше много скептицизъм по отношение на това дали изобщо ще има интерес към реализацията на този проект и с тези участия, които са заявени, мисля, че този скептицизъм вече е разсеян, защото това са наистина едни от световните лидери в областта на ядрената енергетика".

Петкова обясни, че процедурата дава възможност на избрания стратегически инвеститор да води разговори с компаниите, заявили, че искат да придобият миноритарно участие в проекта или да купуват ток от бъдещата централа. Такива заявления днес бяха подадени от електрическата компания на Северна Македония и от още три български фирми – "Атоменергоремонт" , "Гранд енерджи дистрибюшън" и "Юрупиън трейд ъф енерджи" .

След 3 месеца трябва да е готова кратката листа за стратегически инвеститор.

Преди дни Теменужка Петкова обясни, че с подаването на заявленията започва същинската част от избора на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

„Ще търсим оптимален вариант затова да бъдат допуснати максимално широк кръг потенциални и стратегически инвеститори или компании, които биха желали да придобият миноритарен дял или такива, които биха желали да сключат договор за изкупуване на електрическа енергия. Процедурата е с много широки възможности за комбинации в хода на самата процедура“, каза тя.

„Този проект никога не е разглеждана възможността да бъде реализиран самостоятелно от българската страна – това е един сериозен проект, който изисква сериозно финансиране, така че аз смятам, че това е наистина добрата и удачна форма за реализация на такъв тип проекти“, посочи още енергийният министър Теменужка Петкова.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!