Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Стефанов: Предстоящите избори ще са прагматични

"От Цветан Цветанов зависи, а и от тези, които биха го приели в редиците си, доколко това ще се отрази на отношенията им с ГЕРБ". Това каза пред БНР политологът Любомир Стефанов - преподавател в Нов български университет, по повод споменаването от Валери Симеонов в критичния му коментар към властта на името на бившия зам.-председател на управляващата партия. Според Стефанов при евентуално появяване на Цветанов в друга политическа формация той ще се ползва с недоверие.

Политологът коментира в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт", че има електорат, който не припознава ВМРО и "Атака" за патриотични партии, а харесва позициите на Симеонов и НФСБ. 

По думите му предстоящите избори ще са прагматични: "От 2008-а година насам настъпи изтрезняването. Българинът започна да става все по-прагматичен. Поради това изборите наесен няма да бъдат политизирани. Затова клишета като "патриоти", "десни", "леви", "центристи" няма да вършат работа, както преди, тъй като на местни избори гражданите гледат кандидатите през друга призма и тя е - ще свършат ли работата, за която са се кандидатирали, или не".

Според Стефанов местните избори са верният тест за това как хората разбират политиката и какво за тях е политика. Той посочи, че в големите градове кандидатите ще са партийни и идеологически. 

Политологът прогнозира участие в кметската надпревара за София на Мая Манолова като независим кандидат: "Тя би разчитала на широка гражданска подкрепа, което е предмостие на участието ѝ на балотаж", коментира Стефанов.

Интервюто на Силвия Великова с Любомир Стефанов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени