Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изплащането на 300 лв. на стопаните, дезинфекцирали личните си стопанства, започва след 1 септември

Снимка: БГНЕС

Изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на стопаните, които са дезинфекцирали личните си стопанства след доброволното умъртвяване на домашните прасета, ще започне след 1 септември, съобщиха от Агенцията по храните (БАБХ).

За улеснение на стопаните парите ще се получават в съответното населено място, като кметовете ще оповестяват предварително деня и часа.

Право на обезщетение имат стопанствата в 20-километровата санитарна зона около индустриалните ферми и тези определени от областните комисии като стопанства с висок епизоотичен риск.

Ще бъдат подпомогнати собственици, отглеждали до пет прасета за угояване. Това са стопани, които не продават на пазара, а добиват месо за лична употреба. Те трябва да бъдат включени в списък, изготвен от кмета на населеното място и заверен до 26 август.

Документът се заверява и от областния управител и от официалния ветеринарен лекар с подпис и печат и се представя на областната епизоотична комисия.

Заявленията за обезщетения се подават в кметствата. Те са по образец, в който всеки собственик декларира, че е усвоил доброволно месото и е направил дезинфекция.

Собственикът трябва да заяви, че няма да отглежда прасета в стопанството си през следващата година.

Кметовете трябва  да публикуват на видно място списъци със стопаните, които ще получат помощ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!