Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изстреляха руския робот Фьодор към МКС

Човекоподобният робот Фьодор
Снимка: БГНЕС

Руският робот Фьодор бе изстрелян днес излетя в Космоса. Ракета-носител „Съюз-2.1а“ изведе човекоподобния робот в орбита, след което той пое към Международната космическа станция (МКС), предаде БГНЕС.

Стартът се състоя както беше планирано в 6:38 часа българско време на космодрума в Байконур. 8 минути и 49 секунди по-късно Фьодор премина условната граница от 100 километра над Земята, което го превърна в космонавт.

Космическият кораб „Съюз МС-14“ ще лети до МКС два дни. Скачването е предвидено за 8:30 сутринта на 24 август.

Фьодор (Skybot F-850), който е първия подобен проект в руската космическа програма, ще прекара в Космоса 17 дни и ще се върне на 6 септември. Роботът е висок 180 см и тежи 160 кг.

Програмата за експерименти по управлението на робота Фьодор на борда на МКС включва той да работи с отвертка и пожарогасител, съобщи Александър Блошенко, дирещтор за перспективни програми и наука в „Роскосмос“.

Става дума за включване-изключване на електрически конектори, използване на стандартни предмети - от отвертка и ключ до пожарогасител, каза Блошенко пред телевизионния канал „Россия 1“.

Според него Фьодор няма да работи автономно с инструменти на борда на космическата станция, а под контрола на руски космонавт.

Блошенко също нарече слухове информацията, че роботът Фьодор не можел да мине през люка на космическия кораб „Союз“, поради което се наложило да бъдат намалени размерите на плещите му. Според него роботът винаги е минавал през люка и ако това не е така, ръцете му просто могат да бъдат демонтирани и сглобени отново вече на МКС.

Фьодор е създаден от компанията „Андроидна техника“ и Фонда за перспективни изследвания. Прототип на робота бе разработен през 2016 г., като първоначално бе известен с условното название Аватар. Впоследствие роботът получи името FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна