Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С чествания, протести, пожари и нови огнища на АЧС премина седмицата в България

Снимка: архив

Отбелязахме 142-рата годишнина от Шипченската епопея и 85 години от освещаването на Паметника на свободата.

Международната рейтингова агенция “Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута три пъти 'BВВ" с положителна перспектива".

Не се очаква нито обрат, нито нов референдум за излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без сделка. Това заяви в интервю за "Хоризонт" британският посланик в България Ема Хопкинс. Тя увери, че българите ще запазят досегашните си права в Обединеното кралство, ако се съобразяват с условията за оставане на острова.

С ден на траур в Сливен започна изминаващата седмица. В памет на 7 годишната Кристин. Хората се събраха на бдение пред сградата на кметството.

Компании от Русия, Китай, Южна Корея, Германия и Чехия, както и български фирми проявяват интерес към строителството на АЕЦ "Белене".

Депутати от БСП внасят сигнал в прокуратурата, с който настоява за проверка на 11 търговски дружества, свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

Прокуратурата разпространи още доказателства по делото за  кибер-атаката срещу Приходната агенция. НАП може да плати глобата, която ще й бъде наложена заради изтичането на данни на милиони български граждани. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

В 15 области на страната тази седмица имаше предупреждение за пожари.

Овладян бе огъня в района на оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък.

Бедствено положение бе обявено в Община Свищов, където имаше  опасността от обгазяване на града от пожара на старото сметище.

Жители на три пловдивски села протестираха пред завода за преработка на отпадъци заради честите пожари в депото. Стигна се и до  блокада на пътя Раковски - Шишманци – Белозем.

Разрешителното за работа на завода край Шишманци трябва да бъде променено, за да се гарантира безопасното депониране на отпадъците, заяви министърът на околната среда Нено Димов пред протестиращите жители на селата Шишманци, Болярино и Белозем.

Ремонтите и укрепването на виадукта на АМ "Струма" при Дупница, увреден от пожар преди 10 дни, ще продължи до 4 месеца и ще струва 1 милион и 860 хил. лева, обяви председателят на Управителния съвет на Пътната агенция Георги Терзийски, който инспектира хода на почистването от отпадъци и възстановяването на съоръжението.

Нови три огнища на африканска чума по свинете (АЧС) бяха установени в Русенска област. Намерени са диви прасета в землищата на селата Просена, Мечка и Писанец. Втори случай на Африканска чума по свинете е регистриран в Пазарджишка област.

Близки и приятели се сбогуваха в столичния храм "Св. София" с политика Жорж Ганчев, който почина в понеделник на 79-годишна възраст.

Край Крумовград беше открит първият от 40 години насам рудник за добив на злато.

Цялото предаване можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна