Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият дипломат на Иран кацна в Биариц по време на форума на Г-7

| обновено на 25.08.19 в 19:04
Снимка: Уикипедия

Иранското външно министерство съобщи, че иранският външен министър Зариф е пристигнал в Биариц, където от вчера се провежда срещата на върха на Г-7.

Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави написа в Туитър, че Зариф е пристигнал в Биариц, но няма да преговаря или да се среща с американски представители там.  Френското президентството също потвърди, че Зариф е в Биариц и че ще разговаря с френския си колега Жан Ив Льо Дриан, но че не е предвидена никаква среща с делегацията на Тръмп.

Преди това френският президент Еманюел Макрон уточни, че няма официален мандат от Г-7, за да дискутира с Иран и че всеки ще продължи да действа според ролята си. Той обаче изрази задоволство, че членовете на Г-7 споделят едни и същи цели относно Иран. Макрон каза, че на вечерята, с която беше открита срещата на върха на Г-7 в Биариц, лидерите са обсъждали Иран и дискусията им е позволила да установят две общи линии. Първата е, че нито една страна от Г-7 не иска Иран да се сдобие с ядрена бомба. Втората е, че всички страни на Г-7 са изразили дълбока привързаност към стабилността и мира:

"Г-7 е неофициален клуб и не се дава официален мандат на една или друга страна. Въпреки това има инициативи, които могат да бъдат предприемани от всеки от нас за постигане на тези две цели и това е много важно. Всеки ще продължи да действа според ролята си". каза Макрон, малко след като американският президент Доналд Тръмп увери, че не е говорил с колегите си от Голямата седморка за общо послание към Иран.

Макрон добави, че той и японският премиер Шиндзо Абе са предприели инициативи относно Иран.

Освен за Иран на вечерята са били обсъждани и украинската криза и Русия, както и пожарите в Амазония, допълни френският лидер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна