Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къдринка Къдринова: Болсонаро намали наказанията за завземане на земи в Амазония

Къдринка Къдринова
Снимка: БНР

В Бразилия винаги е имало пожари в този сезон, който е сухия сезон. Тази година там сушата продължи прекалено дълго – от 90 дни не е валяло, което затруднява борбата с пожарите. Това каза пред БНР журналистът Къдринка Къдринова в коментар за мащабното бедствие в Амазония, за което критики си размениха президентът на Бразилия Жаир Болсонаро и опонентите му.

„Разликата е тази, че с идването си на власт Болсонаро прие много законови мерки, които изключително много намалиха наказанията за всякакви незаконни дейности за завземане на земи в Амазония от хора. Знаем как се завземат земи там – изгаря се гора, за да могат да бъдат иззети по този начин земеделски земи, или пък да бъде освободен терен за добив на ценни минерали и злато, които съдържат тези територии“, каза тя в предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“.

Болсонаро наложил и „много драстични“ намаления на бюджета, заделен за грижи за тези региони.

„Включително намали с  40% бюджета за силите, които работят за превенция точно на пожари“, каза Къдринкова.

Тя подчерта, че не само в бразилската част на Амазония има пожари. В Боливия обаче президентът Ево Моралес веднага е сформирал специален щаб за извънредни действия и държавата прави всичко възможно, за да се справи със стихията, като е поискала и международна помощ.

Журналистът обясни, че в предлагания от Макрон пакт за Амазония има два основни етапа - непосредствено изпращане на техника и създаване на координация между заинтересованите страни. Ще има и специален фонд от средства.

„Идеята е за едно устойчиво изграждане на превенции на такъв тип пожари“.

Къдринова припомни за случай, когато голяма петролна компания е била осъдена да плати компенсации заради замърсяване с отпадъчни петролни вещества на огромна зона в амазонската джунгла на Еквадор. Компанията обаче обжалвала присъдата и успяла да избегне изплащането на причинените щети.

„Това също трябва непременно да бъде проследявано. Огромна опасност е тази хищническа експлоатация, за която всъщност мераклии са много големи компании“.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна