Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

780 стопанства в Русенско ще получат помощ по 300 лв. за дезинфекция на дворовете си

Снимка: БГНЕС

780 стопанства в Русенска област ще получат помощ по 300 лева за дезинфекция на дворовете си, след като доброволно са унищожили животните си. На заседанието на епизоотичната комисия в града днес беше обсъждано и умъртвяването на здрави животни в свинекомплекса в Голямо Враново. 

Миналата година близо 70% от стопаните в Русенска област са се вслушали в препоръките на властите и доброволно са умъртвили животните, отглеждани в дворовете им.

Това стана ясно на днешната епизоотична комисия, на която бе обсъден и въпросът с умъртвяването на здрави животни от свинекомплекса в Голямо Враново. Там са унищожени 12 000 прасета в две от производствените помещения, но за останалите, които вече 20 дни не дават положителна проба за африканска чума, управителката д-р Миленка Димитрова е изпратила писмо до Министерството на земеделието с молба да бъде спряно изпълнението на заповедта за принудително умъртвяване.

Отговор обаче все още не е получен, а представителите на Агенцията по безопасност на храните влизат днес за радикални действия.

Въпросите на журналистите явно ядосаха заместник областния управител Свилен Иванов, който реагира бурно и категорично:

"С въпросите, които задавате, искате 30 години в България да има чума ли? Не се разсъждава, разбирате ли. Това са директивите, това са предприети мерки. А ние какво правим - задаваме въпроси, крием прасета и после се чудим защо чумата е в България. Ами няма да я спрем така".

Умъртвените прасета в областта до края на тази седмица ще станат 100 000. Девет са огнищата и на болни диви свине.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени