Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 училища и 35 хил. учители в цялата страна работят с платформата Shkolo.bg

Симеон Предов
Снимка: Радостина Билярска

"България е на едно от първите места в Европа по дигитализация на административните процеси в училищата. Ние сме една от четирите държави в ЕС, която има училища, които работят само и единствено на електронен дневник, имат електронни бележници за ученици и родители. Миналата учебна година имаше 80 училища, които работеха само на електронен дневник. Тази година ще станат 400 училища. С платформата Shkolo.bg работят над 1000 от общо 2400 училища в цялата страна. 35 хиляди учители от общо 70 000 работят с платформата". Това обясни пред БНР Симеон Предов - съосновател на образователната електронна платформа Shkolo.bg. 

В предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“ той уточни: "Дигитализацията в училищата има много измерения - може да означава са има по-добър интернет в училището, да има по-качествена техника, с която да работят учителите. Има и софтуер, който да дигитализира процесите - административните и педагогическите - в училище и да облекчава работата на учителите". 

Предов беше категоричен, че училищата, с които те работят, са готови за дигитализацията и могат лесно и бързо да преминат през този процес. Той обясни, че така учителите ще се занимават по-малко с административна дейност и имат време за педагогическата им дейност. По думите му МОН съдейства с програма за финансиране на училищата, които искат да закупят електронни дневници.

Симеон Предов разказа за амбицията с помощта на изкуствен интелект да се засичат промени в поведението на учениците и да се прогнозират евентуални проблеми в процеса на образованието им.

От Shkolo.bg организират днес дискусия за дигиталната трансформация на българските училища.

Интервю на Веселина Миланова с Симеон Предов в предаването “Преди всички“ можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна