Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама арестувани за убийството на треньор по борба и приятелката му, открити край Негован

| обновено на 28.08.19 в 22:12
Двамата убити бяха открити във водоема до с. Негован на 18 юли
Снимка: БГНЕС

Изяснена е самоличността на двамата убити, открити във водоема до с. Негован преди близо 2 седмици. По информация на „Хоризонт“ застрелният мъж е бивш треньор по борба и се казва Йордан Атанасов. Освен в български отбори, той е работил и в Саудитска Арабия и Нигерия. Другата жертва е жена, с която той е съжителствал.

За убийството са задържани двама криминално проявени. Те са използвали пистолети със заглушител, обясни заместник-главният прокурор Иван Гешев на специална пресконференция в Техническия университет. Оръжията, с които е извършено двойното убийство, са намерени в района на учебното заведение, където заподозрените участвали в различни ремонтни дейности:

„Към момента са задържани две лица, които имаме подозрение, че са извършители на това доста сериозно и тежко престъпление. Те бяха задържани по Закона за МВР. Днес около обед са открити два пистолета, които бяха намерени, за които се подозира, че с един от тях е извършено това е само тежко престъпление. Извършителите нямат някаква сериозна връзка, която ги свързва с Техническия университет. Имали са трудов договор за поддръжка и техническо обслужване на някои неща“.

Повече от година и половина двамата мъже са извършвали различни ремонти в имоти на треньора, обясни Гешев и обяви, че мотивът за двойното убийство е "користен". В утрешния ден предстои анализ на събраните доказателства, допълни той.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов допълни, че МВР първо е установило извършителите на деянието, а след това - самоличността на жертвите. Заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни:

„Към момента, когато беше получена по-конкретна информация за конкретни лица, които евентуално може да са жертвите, долу-горе кръгът на евентуалните жертви беше почти стеснен. В този момент, дъщерята, която е от дълги години живее извън България, която не поддържа добри отношения с родителите си, се е свързала със своя позната, която се е свързала със служител на Столична дирекция на вътрешните работи, само и единствено, защото няма връзка с родителите си дълго време. Оттам нататък служител на МВР подава информация, която беше анализирана“ 

По-рано днес МВР проведе операция по изясняване и събиране на доказателства по случая в апартамент на столичния бул. „Витоша“, където са живели починалите. Полицията разпитваше живеещите в блока дали в кооперацията е имало ремонти. Съседи разказаха пред БНР, че не са виждали двойката от месеци:

"Питаха имало ли е случаи, действия на строителни работници с гащеризони - вечерно време, сутрешно време да вдигат патърдия, някакви скандали. Питаха ме конкретно за апартамента над мен. Там са възрастни хора. Жената почти не я виждам, мъжът го виждам с кучето, но може би да има месец някъде - не съм", каза съсед на Атанасов.

Близка на семейството сподели пред "Хоризонт", че двама заподозрени са задържани за убийството преди МВР да съобщи това официално. Дъщерята на семейството, която живее в Нигерия, е подала сигнала до МВР, след като видяла снимките на дрехите на убитите, публикувани от МВР в интернет, обяви тя: 

"Тя каза: "Нашите ги издирват приятели. Не са ги виждали от 40 дни! Последно са били на някакво опело преди 40 дни и тогава близка на майката на починалата се обадила на моята приятелка в чужбина и казала: "Издирвам майка ти и не мога да я намеря". Аз ѝ казах да се обади в полицията, евентуално и тя звънна преди два дни. Никой не вярваше, че може да са точно те".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени