Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен: В Европа можем да успеем само ако обединим усилията си

| обновено на 29.08.19 в 19:48
5
Урсула фон дер Лайен похвали страната ни и я определи като много важен член на ЕС
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която пристигна на посещение в България. Визитата е част от консултациите, които Урсула фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред ЕП. Преди разговора си Фон дер Лайен и Борисов направиха изказване пред медиите.

Урсула фон дер Лайен похвали страната ни и я определи като много важен член на ЕС. Тя благодари на Борисов за подкрепата за избирането ѝ за следващ председател на ЕК:

"Защото ние в Европа можем да успеем само ако обединим усилията си. За мен е много важно да се постигне баланс в ЕС. Отдавам огромно значение на становищата и приноса на държавите от Централна и Източна Европа. Трябва да си говорим повече, да обменяме информации и становища, защото предизвикателствата, пред които сме изправени, са огромни. Ще спомена дигитализацията, демографските проблеми, които влияят върху икономиката, както и сигурността, която също е важна", посочи Урсула фон дер Лайен. "Важно е да се инвестира в дигитализация, образование и младите хора", посочи още новият председател на ЕК и изрази надежда да се намерят важни решения за ресора на българския еврокомисар. 

„През последните седмици и днес разговарям с кандидатите за сформиране на колегиума на Европейската комисия… С голям интерес ще изслушам какви са вашите приоритети и очаквания“, обърна се Фон дер Лайен към премиера. „Голямо впечатление ми прави това, че имате такива прекрасни постижения по отношение на заетостта. Зная, че имате бюджетен излишък и виждам една държава, която просперира и е готова за бъдещето, за инвестиции в младите хора, в иновациите и в научно-изследователска и развойна дейност. Именно тук виждам силната роля на България“, допълни тя.

От своя страна премиерът подчерта, че Европа отчита миналогодишното ни председателство на ЕС и ролята на България в Западните Балкани. И изтъкна, че е изпълнил едно от указанията да номинира жена за следващата Комисия, за да има баланс по полов признак:

„Много хубаво си схванала това, което е приоритет на нашето правителство и с удоволствие в нашето портфолио бихме работили за него. Не само дигитализацията, за която говорим, тя е важна, но важни са и хората. Централна и Източна Европа имат огромен потенциал. Много мозъци, много хора от всички бивши страни на социалистическия лагер и от Балканите отидоха да работят на Запад. Сега Западът е длъжен да инвестира много пари отново да повишим квалификацията и конкурентоспособността на държавите от Централна и Източна Европа и Балканите“, каза Борисов.

Премиерът се обърна към медиите, че не бива да се спекулира с ресори, с договорки и с искания, защото това са 27 държави, тъй като британското участие с комисар не е ясно.

„В следващата, надявам се, седмица, да приключим с „Балкански поток“, да се подпише договорът и споразумението“, каза още премиерът. 

След срещата си в Министерския съвет Борисов и Урсула фон дер Лайен посетиха храм-паметник „Свети Александър Невски“ и храм „Света София“.

„С радост посрещнах в София Урсула фон дер Лайен, с която се познаваме от години и ни свързва чудесно приятелство. Страната ни иска да получи в новата Европейска комисия ресор, който е свързан с развитие, нови технологии, дигитална среда, иновации, които да носят полза на гражданите, особено на младите хора, както и на бизнеса“, написа във Фейсбук премиерът след разговора си с новоизбраният председател на ЕК. 

През юли Европейският парламент гласува в подкрепа на номинацията на Урсула фон дер Лайен за бъдещ председател на Европейската комисия. Тя е първата жена, избрана за председател на Комисията.

След избирането ѝ обеща да осигури равнопоставеност в Комисията на източните и западните държави: „Решена съм да постигна добър географски баланс, защото виждам, както и всички останали, че по този показател трябва да осъществим напредък – така че и Западът и Изтокът да бъдат представени подобаващо“, каза тя.

Посещението на Урсула фон дер Лайен в България е част от консултациите, които тя провежда с лидерите на държавите членки на Европейския съюз преди пълният състав на новата Еврокомисия да бъде представен за одобрение пред Европейския парламент. По план новата ЕК трябва да започне работа от 1 ноември.

Българската номинация за еврокомисар е на досегашния член на ЕК Мария Габриел.

Подробности от изказванията на Урсула фон дер Лайен и Бойко Борисов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна