Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За преплуването на Ламанша, стадионите на село и Брекзит

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди седмица Александър Попов, българин живеещ във Великобритания, преплува Ламанша. За разговор по телефона в предаването „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР е поканен баща му Юлиян Попов, известен политически анализатор и бивш служебен министър. Бащата завел сина си в басейна на пет месеца, откъдето е любовта на младия българин към плуването. При самото преплуване на Ламанша бащата, майката и братът на Александър били в съпътстващата лодка, а когато водните течения забавили преплуването с три часа брат му влиза да плува с него за кураж. Каузата, с която Александър свързва постижението си, е, подкрепата за бездомните във Великобритания.

Като професионален анализатор Юлиян Попов поставя въпроса за общите проблеми. Само 20% от българите могат да плуват. Оттук и големият брой удавяния (160 годишно) в България, счита той. А във Великобритания 80% от гражданите умеят да плуват. Това постижение е свързано с определена училищна и социална програма, която изисква от децата на 10-годишна възраст да преплуват по 25 м. без придружител. Не само родителите и училището, но и общините са отговорни за този процес. „Вместо да се строят стадиони по селата, които никой не ползва, със същите средства да строят плувни басейни и малки игрища“, настоя бившият министър.

По въпроса за Брекзит Юлиян Попов посочи, че голяма част от британците вече искат някакво решение на безизходната ситуация, затова и действията на Борис Джонсън ги удовлетворяват. С умел ход министър-председателят, подкрепен от кралицата, блокира опозицията в парламента и вероятността Британия да напусне ЕС в края на октомври е реална. „Няма нищо страшно от Брекзит без сделка – успокои Юлиян Попов разгорещени противници на Борис Джонсън – още на другия ден след Брекзит двете страни ще седнат на масата и ще се договорят“.

Чуйте интересния разговор в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна