Eмисия новини
от 20.00 часа

Унгарският форинт се срина до рекордно ниско ниво спрямо еврото

Снимка: БГНЕС

Унгарският форинт се срина до рекордно ниско ниво спрямо еврото. Валутата понесе загуби заради глобалните рискови фактори и твърде "хлабавата" политика, водена от централната банка в Букурещ. Унгария е една от европейските държави, която многократно е заявявала, че не бърза с приемането на еврото. 

Националната валута на Унгария се обезцени до историческо ниво, след като за покупката на едно евро бяха необходими 331.85 форинта. В съобщение до клиентите, публикувано на сайта на Ерсте банк – една от силните в Унгария търговдски банки, се казва, че обезценката не се дължи на паника и е малко вероятно да се генерира допълнителен натиск за разпродажби. Ройтерс цитира и изявление, изпратено до агенцията от Унгарската централна банка, след запитване. "Централната банка няма определена цел за фиксинг на форинта и не прави коментари по темата", се казва в съобщението. 

Унгарската икономика е една от най-бързо развиващите се в Европа. Данните от 14 август обаче показват забавяне на растежа до 4,9 на сто за второто тримесечие при 5,3 на сто за периода от януари до март. Инфлацията е ниска – близо до нулата през август. 

Още от