Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ бомбардираха Идлиб след прекратяването на огъня в провинцията

Снимка: БТА

Съединените щати стоят зад въздушна атака в сирийската провинция Идлиб, която се случи след влизането в сила на прекратяване на огъня в провинцията. 
По-рано базираният в Лондон Сирийски център за правата на човека съобщи за атаката срещу джихадисти, при която са загинали 40 души. 
Американското централно командване, цитирано от Би Би Си, твърди, че атаката е била насочена срещу лидери на Ал-Кайда в Сирия 
Нападението се случва след като тази сутрин сирийското правителство и руските им съюзници прекратиха бомбардировките над региона, при които от края на април насам загинаха над 900 цивилни. Идлиб е един от районите в Сирия, над който президентът Башар Асад все още не успява да възвърне контрола си. Според анализатори, голяма част от провинцията се контролира от джихадистите от Хаят Тахрир ал-Шам. В региона обаче действат и други противници на Асад. 
Същевременно турският президент Реджеп Ердоган заплаши страната му да организира своя военна операция в североизточна Сирия, ако след предстоящи преговори със Съединените щати не се стигне до създаване на безопасна зона, контролирана от турски войски. В този район действат кюрдски милиции, които Анкара счита за свързани с незаконната ПКК.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени