Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайната десница затвърди позициите си в Източна Германия

| обновено на 02.09.19 в 15:35
Снимка: БТА

С удвоен резултат крайнодясната „Алтернатива за Германия” затвърди позициите си на втора политическа сила в източната част на страната, но не успя да спечели вчерашните регионални избори в източните провинции Бранденбург и Саксония. Двете управляващи партии в Германия – социалдемократи и християндемократи – остават на власт, но претърпяха значителни загуби.

Като шокиращи, но не разтърсващи описват медиите в Германия резултатите от вота, който се възприема като тест за устойчивостта на голямата коалиция на канцлера Ангела Меркел в Берлин.

„И двете партии очакваха слаб резултат. Ден след изборите може да се каже, че и двете получиха мощни крошета от избирателите, но без да ги изхвърлят от ринга“, коментира политологът Мартин Флорак, визирайки двете партии в правителството на Ангела Меркел.

Християндемократите и социалдемократите удържаха лидерската позиция в Саксония и Бранденбург, но претърпяха значителни загуби.

Големият победител е „Алтернатива за Германия”, която окончателно се утвърди като незаобиколим политически фактор в бившата ГДР – всеки трети в Саксония и всеки четвърти в Бранденбург гласува за крайнодесните популисти.

Същевременно обаче две трети от избирателите смятат, че „Алтернатива за Германия” не се разграничава достатъчно от крайния национализъм.

„Разбира се, че се разграничаваме, но медиите очевидно не виждат това“, коментира партийният лидер Александър Гауланд, който от вчера представя „Алтернатива за Германия” като новата надрегионална консервативна партия във Федералната република, замествайки християндемократите на канцлера Меркел.

Основният въпрос, пред който се изправя ХДС е дали ще остане верен на заявката си, да не се коалира с крайната десница.

„Да, можем. Министър-председателят в Саксония беше пределно ясен по този въпрос, както и ръководството на партията. Освен това мисля, че хората гласуваха за нас именно заради тази категорична позиция“, заяви председателят на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер.

Но това на практика означава да пренебрегне една четвърт от избирателите в двете провинции, които гласуваха за крайнодесните популисти.

Възможната управляваща формула и в двете провинции е т.нар. коалиция „Кения” между ХДС, социалдемократите и Зелените, наречена така заради партийните цветове, от които е съставено знамето на Кения.

Председателят на Зелените Роберт Хабек вече постави условия:

„Християндемократите в Саксония са много по-дясна партия, отколкото в Берлин. Очаквам това да се промени и се надявам, че председателят им Михаел Кречмер няма да допусне толериране на правителството в Дрезден от „Алтернатива за Германия”.

„Никой не може да прави политика без нас”, закани се водещият кандидат на „Алтернатива за Германия” в Бранденбург Андреас Калбиц.

„Много хора гласуваха за традиционните партии, за да спрат крайната десница. Но много избиратели подкрепиха съзнателно „Алтернатива за Германия”, за да изразят протеста си“, обясни очаквания спад в доверието към социалдемократите, които от месеци са в криза, преходният лидер Мануела Шлезих.

Нейната партия предстои да избере ново ръководство, а след това в края на годината да вземе решение дали да остане в коалицията с консерваторите на Меркел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна