Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щети за $25 млрд. на Бахамите от урагана Дориан

| обновено на 02.09.19 в 18:06
2
Ураганът Дориан удари Бахамите с ветрове от близо 280 километра в час.
Снимка: Ройтерс

13 хиляди повредени или унищожени жилища - това е неофициалната равносметка на пораженията, нанесени от урагана Дориан на Бахамските острови.

7-годишно момче е загинало на остров Абако.

Местните власти определят щетите като „безпрецедентни“. Застрахователите ги изчисляват на 25 милиарда долара.

По данни на американския Национален център за ураганите силата на Дориан е отслабнала през последните часове - до 4-та степен, но все още представлява сериозна заплаха за Съединените щати.

Прогнозите са по-късно през деня ураганът да се отправи към САЩ, където да изложи на риск от мощни ветрове и огромни приливи Флорида, Северна и Южна Каролина. За опасност от лошо време през следващите няколко дни предупреждават и в Джорджия.

Губернаторът на Южна Каролина Хенри МакМастър нареди задължителни евакуации по цялото крайбрежие и така близо милион ще трябва да напуснат домовете си след като заповедта влезне в сила по обед местно време.

Задължителна евакуация влиза в сила по обед местно време и по крайбрежието на Джорджия като във вторник ленти по една от магистралите ще бъдат със сменена посоката на движение, за да помогнат за по-бързо придвижване от брега към вътрешната част на щата.

Рой Купър, губернаторът на Северна Каролина, каза, че в щата могат да се появят условия за проливни дъждове, силни ветрове и наводнения.

Ураганът Дориан се превърна най-мощната буря връхлитала Бахамите след като удари архипелага с ветрове от близо 280 километра в час.  За последно стихия от такъв магнитуд  е достигала брега през 1935 г. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна