Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Перник започват внезапни проверки на замърсяването на града

Вяра Церовска и Нено Димов
Снимка: Елена Тамакярска

В Перник започват внезапни комплексни проверки, за да се установи кой замърсява града, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов. 

Нено Димов посети Перник заради многобройните сигнали и недоволството на гражданите от острата задушлива миризма, която се носи в града във вечерните часове и през почивните дни. Пред журналисти той съобщи, че заедно с кмета Вяра Церовска са набелязани конкретни мерки, за да се установи кой е източникът на това замърсяване:

"С кмета съвместно ще напишем и ще направим искане до МВР, ДАНС, прокуратурата, естествено Районната инспекция по околната среда и "Басейнова дирекция", както и Районната здравна инспекция, за комплексна проверка на всички индустриални обекти в района, за да може да бъде установен или да бъде направен опит за установяването на източника".

Ще бъдат засилени внезапните проверки при зареждането на ТЕЦ-а, за да се види какво точно ще се гори, каза още министърът и призова активните граждани на Перник да имат свои представители в тези проверки.

Кметът Вяра Церовски съобщи, че такава внезапна проверка съвместно с РИОСВ е извършена снощи и отново не са открити нарушителите: 

"Това наистина е изключително постоянен акт на терор върху перничани, който всяка вечер буквално взривява моите съграждани".

Министърът каза още, че преди десетина дни е изпратил писмо до митниците и до полицията за засилен контрол на границата за нерегламентиран внос на отпадъци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна