Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП не защитила данните на данъкоплатците заради функционалността на електронните услуги

| обновено на 04.09.19 в 17:16
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Заради функционалността на електронните услуги от Националната агенция за приходите не са защитили данните на данъкоплатците.

Това е установила Комисията за защита на личните данни, чийто председател Венцислав Караджов докладва пред временната анкетна комисия в парламента.

Установено е, че през единните граждански номера е можело да се достигне до данни за здравните вноски на потребителите.

Пробивът е през правата на привилегированите потребители, уточни Караджов.

Миналата седмица комисията наложи глоба от пет милиона и сто хиляди лева на НАП заради случая, но от приходната агенция я обжалват и възнамеряват да предприемат съдебни действия срещу извършителите на хакерската атака.

Междувременно от Министерството на финансите публикуваха проекта с промени в данъчното законодателство за догодина. Него ще коментираме с Велин Филипов - зам.-председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители, в четвъртък след 8.30 в предаването "Преди всички".

Глобата, която бе наложена на НАП и в последствие обжалвана, е една четвърт от максимално възможната, заяви пред "Хоризонт" председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов в деня на оповестяването на решението.

"Глобата отговаря напълно на установените факти и обстоятелства в процеса на проверката. Самият администратор е предприел достатъчно убедителни действия след като се е случил този неправомерен достъп да информира гражаните и да защити информацията".

Заради неправомерния достъп данните на милиони българи циркулират свободно в интернет, а дали и ние сме сред тях - можем да проверим на сайта на агенцията. Хакерската атака съвпадна с годишния отпуск на директора на НАП Галя Димитрова, която тя не го прекрати с аргумента, че е имала изключително важен личен повод.

"Оставката е най-лесното нещо. Говорила съм много пъти с министър Горанов, включително и по тази тема. Това, което той иска от мен, е решения, а не оставка".

Заради хакерската атака от бизнеса поискаха ново отлагане на изискването за подаване на информация за касовите бележки към НАП до пет минути от покупката. Текстовете вече са валидни за част от фирмите, но не и тези, които използват софтуер за управление на продажбите. Макар и да не обвърза пряко с изтичането на данни, НАП се съгласи на новата отсрочка, но обеща - да е последна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна