Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. В. Янчев: Русия е против Съединението, извършено от българите без нейно съгласие

Съединението е най-успешният и най-величавият акт в новата ни история, смята той

3
Снимка: wikipedia.org

"Съединението на Източна Румелия и Княжество България безспорно е най-успешният и най-величавият акт в новата българска история". Това заяви пред БНР проф. Веселин Янчев, ръководител на катедра "История на България" в СУ "Св. Климент Охридски". Той уточни, че Съединението има най-положителните и най-дълготрайните последици върху цялостното развитие на обществото и на страната. По думите му урокът от този исторически акт е, че колкото по-величави са целите, толкова по-величави са и усилията и резултатите. 

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" проф. Янчев заяви: "Не бива да си поставяме краткосрочни, дребни цели. Като нация и като общество трябва да преследваме високи цели, за да постигаме и високи резултати". 

По думите му след дипломатическото признаване на Съединението на България никой вече не разглежда Източна Румелия като отделна административна област, изключвайки османските управляващи среди. Той припомни, че министър-председателят на Княжество България Петко Каравелов е смятал, че страната не е готова за едно такова изпитание - финансово и икономически, и се е съмнявал в успеха на подобно дело. Затова организаторите на Съединението не са поддържали преки контакти с него, а с Княз Александър I. 

"Когато разбира, че Съединението е факт, Каравелов застава зад делото и прави всичко, което е по силите му, по силите на държавата и на армията, за да защити Съединението на Източна Румелия и Княжество България", обясни проф. Янчев.

За позицията на Русия във връзка с този исторически акт историкът коментира: "Съединението се случва в момент, в който Русия има изключително негативно отношение и се готви за радикални действия в България за промяна на нейното политическо и държавно управление. Тя е влязла отдавна в конфликт, непредизвикан, с Княз Александър I. Русия действително контролира българската армия, действително има руски офицери и в армията на Княжество България, и на Източна Румелия. Русия принципно не е против Съединението, но тя е против Съединението, извършено от самите българи в този момент, без нейно знание и съгласие".Проф. В. Янчев

По думите на проф. Янчев Русия е виждала в Съединението удобен повод да задейства своя план за отстраняването на Княз Александър I и затова тя изтегля своите офицери и военния министър от България. "Това е една недалновидна стъпка, която не отчита, че Съединението не е дело на княза, а е акт на българския народ и на неговия стремеж за обединение и просперитет".

Историкът разказа любопитни факти, свързани със Съединението на Източна Румелия и Княжество България.


Интервюто на Диана Дончева с проф. Веселин Янчев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна