Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха честванията на Съединението в Пловдив

| обновено на 06.09.19 в 15:04
Снимка: БГНЕС

Пловдив е център на честванията по повод 134-ата годишнина от Съединението на  Княжество  България и Източна Румелия. Празникът започна в катедралния храм "Света Богородица", където молебен отслужи  пловдивският митрополит Николай.  Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на  майор Райчо Николов в града.

Камбанен звън огласи сутринта църквата "Света Богородица". Дошлите в храма отдадоха почит и си припомниха делата на всички участвали в събитията преди 134 години, когато биват отхвърлени неправдите на Берлинския конгрес и е провъзгласено Съединението на България:

- Една голяма дата, когато България се е обединила и това е единственото може би от малкото събития, което е наше дело, без чужда помощ.
 
- Да не забравяме, че трябва да научим най-малките - децата, да пазят историята си, да се поучават от нея и да знаят, че трябва да продължат делото на дедите си толкова смело, колкото са били и те някога.

Мирополит Николай призова към обединение, което да почива на общочовешките ценности: "На любов, на солидарност, на човеколюбие, на кротост и въздържание. На вяра, надежда и любов". "Само така ще можем да се противопоставим на злото в съвременното ни общество", допълни митрополит Николай.

В рамките на честванията вечерта в центъра на града членовете на комитет "Родолюбие" ще направят възстановка на част от събитията, свързани със Съединението. Кулминацията на тържествата е зарята-проверка пред паметника на едноименния площад, която Българското национално радио ще предава пряко от 20.30 часа и на която ще присъства президентът Румен Радев.

134 години от Съединението на България отбелязаха и в Хасково с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на незнайния войн. Празникът завърши с тържествен концерт и хоро на централния площад.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна