Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Захарова: България се занимава с пренаписване на историята

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова посочи в интервю за ТАСС, че България се занимава с пренаписване на историята, заявявайки за донесените от Червената армия така наречени "репресии". Захарова определя това като опасна тенденция.

Изказването на Захарова е по повод на официалното изявление на външното ни министерство от вторник във връзка с подготвяната в Руския културно-информационен център у нас изложба под наслов „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“.

В изявлението се посочва, че "щиковете на Съветската армия са донесли на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави".

„Прекрасно разбираме, че във всяка страна съществуват свои политически преференции и тенденции. Отчитайки, че това изявление беше направено по официална линия, нашето посолство реагира. Ние открито се изказахме, че е недопустимо да се изопачава историята", подчерта Захарова.

Тя добави, че пренаписването на историята е опасна тенденция, защото е противозаконна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна