Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постери „Памет за утре“ бяха поставени на 9 емблематични сгради на комунизма в София

| обновено на 09.09.19 в 16:59
Постери с надпис „Памет за утре“ бяха поставени пред девет от емблематичните сгради за комунизма в София.
Снимка: БГНЕС

Постери с надпис „Памет за утре“ бяха поставени пред девет от емблематичните сгради за комунизма в София с цел да напомнят за случилото се след 9 септември 1944 година.

Участниците преминаха през дирекция „Архиви“, където някога са били килиите на осъдените от Народния съд, през Партийния дом и сградата на президентството.

„Баща ми ми каза за това. Аз уча в чужбина и наскоро се прибрах за лятото и той ми спомена, че се организира такава инициатива главно с идеята да се напомни на младите като мен, тези родени след 90-та, какво се е случило на 9 септември и какви са последствията от това“. С тези очаквания студентката в чужбина извървя близо тричасовата обиколка по девет от емблематичните сгради, свързани с комунистическия режим и чу разказите на професионални историци - например, за бившия мавзолей.

„Венци се поднасяха, включително и чуждите делегации и представители, които идваха в България, трябваше да поднасят венци пред мавзолея на Георги Димитров“, разказа историкът Светослав Живков.

Макар и обиколката да бе предназначена основно за млади хора, основно в нея се включиха свидетели на режима.

„Не можех да вляза да следвам медицина, защото имаше закон тези, които са деца на активните борци, влизаха преди мене“, каза един от тях.

И един акт, пазен от колекционер плюс последните думи на осъден военен. „Господа народни съдии, с войнишка откровеност се признавам за  виновен за делата си, извършени по заговор на моите началници, но нямам в себе си достатъчно духовни сили, за да не изпълня тези заповеди“.

Първата сграда от обиколката, където включилите се в нея чуха лекция от професионален историк, бе х-л „Славянска беседа“, където веднага след 9 септември 1944 г. е първият щаб на народната милиция и неин зам.-началник е бъдещият диктатор Тодор Живков.

Сред спирките бе мястото, където беше мавзолеят в столицата, бившият партиен дом, както и катедралния храм „Св. Неделя“, „където беше направен най-големият атентат в европейската история през миналия век“, каза журналистът Калин Манолов, дал идеята за обиколката.

„Този поход няма намерение да убеждава никого в едната или другата истина, а просто да разкаже. Това е един разказ, който да послужи за основа за следващите техни рефлекси, ако мога така да се изразя“, посочи Калин Манолов.

Обиколката завърши със заупокойна молитва пред мемориала на жертвите на комунизма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна