Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бечев: Грешка беше недопускането на кандидатите на Навални в изборите

Димитър Бечев
Снимка: БГНЕС

„Грешка беше, че властта в Русия не допусна кандидатите на Алексей Навални за участие в изборите. Тепърва ще видим колко висока ще е цената“. Това коментира пред БНР Димитър Бечев – старши сътрудник към Атлантическия съвет на САЩ и университетски преподавател.

„Очевидно нямаме честни избори в Русия. Основните конкуренти на властта не са допуснати. Освен това Кремъл контролира изборните комисии. Така че в една авторитарна система тези термини от демократичния живот трябва да ги приемаме условно“, обясни той в интервю за предаването „Преди всички“.

Експертът смята, че тези избори не са тест за Владимир Путин, а за модела на управление. По думите му проблемът на системата, създадена от руския президент, е в това, че тя разчита на личната му популярност, която в момента е ниска.

„Освен Путин, няма доверие към никоя институция и още по-малко към официалната партия „Единна Русия. Това е огромен проблем, защото на плещите на един човек се крепи целия модел на управление. Какво ще стане, след като Путин го няма – това е големият въпрос пред Кремъл в момента“, добави той.

Според него при такава ситуация не е изключен вариантът за криза.

Бечев смята, че стратегията на Алексей Навални „определено печели“.

„В Москва най-вероятно управляващата „Единна Русия“ ще загуби 16 мандата в градския съвет. Това показва капацитета на Навални и неговото движение да мобилизира гласоподавателите“.

Бечев определи комунистите и либералдемократите в страната като „придворна опозиция“, която няма особена роля.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна