Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоинспекция в Стара Загора нареди спирането на 6 котела на ТЕЦ „Брикел“

Ръководството на компанията смята, че е попаднало в „предизборната кампания на определена политическа група“

| обновено на 09.09.19 в 20:06
ТЕЦ „Брикел“
Снимка: БГНЕС

Регионалната екоинспекция в Стара Загора издаде акт за спиране на 6 котела на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ „Брикел“, гр. Гълъбово.

Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво - биомаса, в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството.

Реагирайки на забраната, ръководството на ТЕЦ „Брикел“ обяви че е попаднало в „предизборната кампания на определена политическа група“. В специална позиция от „Брикел" посочват, че въпросната група иска да покаже, че може да размаха пръст на друга политическа група, използвайки централата“, предаде БТА.

От ТЕЦ „Брикел“ не отричат използването на биомаса, но изтъкват, че са докладвали редовно за това както на регионалната екоинспекция, така и на Министерството на околната среда, и не са получавали никакви предписания от тях.

През последните 2 години централата е била обект на „трицифрен брой“ проверки, а при последните две от тях - през август - не са констатирани нарушения на екологичните изисквания, твърдят още от ТЕЦ „Брикел“.

Екоминистерството посочи преди това, че във връзка с разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров Министерството на околната среда и водите е предприело незабавни проверки на място в топлофикациите в Перник и Сливен и ТЕЦ-овете  „Бобов дол“ и „Брикел“ ЕАД.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна