Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата Европейска комисия - заявки и послания

Зинаида Златанова и Даниел Стефанов пред БНР

3
Урсула фон дер Лайен
Снимка: БТА

"Първо трябва да си отговорим на въпроса дали ние сме искали този ресор, или той ни е бил разпределен въпреки нашите заявки". Това каза пред БНР Зинаида Златанова - дългогодишен ръководител на Представителството на ЕК в България и вицепремиер по европейските въпроси в кабинета "Орешарски". Според нея и премиерът Бойко Борисов е бил изненадан от това, което е било предложено. Тя обясни, че ресорите в ЕК се разпределят във връзка с това каква е тежестта на държавата и на нейния кандидат за еврокомисар. 

"Еврокомисарите не разпределят средства. Те не разпределят пари и не определят начина, по който те да се разпределят. Има многогодишна финансова рамка, която се определя от Европейския парламент. Самите процедури по локация на грантове са много строго определени и в тях е забранено да участват политически лица", обясни бившия ръководител на Представителството на ЕК в България и уточни, че е важно Мария Габриел да изясни пред ЕП, по време на нейното изслушване, че тя няма никакво намерение да влияе на разпределението на тези средства към бенефициентите". 

В предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Даниел Стефанов от Европейския съвет по външна политика коментира, че позицията на българския еврокомисар отговаря на тежестта на страната ни. "В момента в Европа има няколко много важни политика и портфолиото, което има г-жа Габриел, не е част от тези политики", каза още той. Според него е липсвал предварителен разговор към какъв ресор се стреми България: "Когато липсва този разговор, тогава получаваш това, което ти дадат. Това е опит, който трябва да научим за бъдещето".

Според Зинаида Златанова Урсула фон дер Лайен се е оказала на висотата на своята отговорност, защото е структурирала комисия, която на този етап изглажда много добре: "Отговаря на съвременните предизвикателства. Тя я нарече геополитическа комисия, а в прав текста тя каза, че Европа е глобален играч и ще се сравнява с най-големите".

Златанова цитира сравнение между комисията "Юнкер" и комисията "Фон дер Лайен", според което намалява броят на бившите евродепутати за сметка на националните политици, които са били членове на националните правителства.

"Все по-важен става опитът в изпълнителната власт, а при г-жа Габриел това го няма". Златанова уточни, че определянето на ресора не се дължи на наличието или липсата на компетентност на еврокомисаря, а правителството на всяка държавата трябва да отговаря за тези неща.

Цялото интервю на Дияна Янкулова със Зинаида Златанова и Даниел Стефанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна