Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са българите 30 години след началото на прехода

2
Тончо Краевски
Снимка: Стопкадър

Какви са българите 30 години след началото на прехода. С поредица от дискусии Институтът "Иван Хаджийски" ще се опита да изясни тази промяна в българското общество. Първата среща е утре, 11-и септември, от 14 часа в клуб "Перото" в НДК. Сред участниците са Харалан Александров, Николай Михайлов и Андрей Райчев.

Политологът Тончо Краевски коментира в предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт", че ще се търси анализ на това какво означават отговорите, дадени от хората в едно социологически проучване на промяната в ценностите. 

"Светът много се е променил. Хората сякаш на изкоренени от един исторически контекст и са засадени в друг. Това е травматично преживяване, което променя и отделната личност, и колективното съзнание", поясни той. Според него в социологическите данни доминира усещането повече за нанесени щети, напук на постиженията. 

"Това не е някаква наша, само в България, соц носталгия. Този проблем го има изключително интензивно и в Западна Европа и в САЩ. Какво друго е изборът на Доналд Тръмп, освен ако не една страхотна носталгия по познати културни форми от 80-те години", коментира политологът. По думите му това, което буди тази носталгия, е, че светът е бил по-подреден и по-стабилен и хората са знаели какво е мястото им в него и каква е неговата динамика. 

Цялото интервю на Дияна Янкулова с Тончо Краевски в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна