Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Биков: Българо-руските отношения не са под въпрос

Тома Биков
Снимка: БГНЕС

Българо-руските отношения не са под въпрос. Работи се по общи проекти. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков, коментирайки на пресконференция в централата на управляващата партия повдигнатото обвинение в шпионаж на председателя на "Русофили" Николай Малинов. "Това, че неправителствени организации имат определена дейност - дали са американски, или руски - това не означава, че отношенията между държавите са лоши", подчерта още Биков.

Той определи като "крайно невъздържани" реакциите на някои политици и партии, а също и на някои институции.

"Искам да призова политическите партии и институциите да проявят сдържаност по отношение на разследването на българските служби по отношение на лица, които са действали в ущърб на българския национален интерес, и по един или друг начин са застрашили българската национална сигурност", каза Биков и добави:

"Обикновено в такъв вид ситуации нашите служби действат по сигнал на партньорски служби. Без да сме запознати в детайл с това разследване, от изявленията на прокуратурата на и на службите ние разбираме, че става въпрос за разследване срещу конкретни лица, а не срещу неправителствени организации, не срещу общности, споделящи една или друга идеология или идея. В подобни ситуации трябва да бъдем много внимателни".

Според депутата обвиненията са изключително сериозни и няма как да бъдат повдигнати без зад тях да стоят сериозни доказателства.

Тома Биков също изрази задоволство от ресора „Иновации и младеж“, който получава Мария Габриел в новата Еврокомисия.

Според него, няма основание да се твърди, че този ресор е слаб:

„Сериозните хора в БСП смятам, че оценяват този ресор като силен и като възможност за България. Тези, които смятат, че е слаб, твърдят, че образованието, науката, иновациите, изкуственият интелект, младежта са някакви слаби теми. Тези теми бяха приоритет и на българското председателство наред със Западните Балкани“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна