Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 19 септември предстоят

10 дни с "АРТефакти" от творчеството на Орлин Атанасов

4
Снимка: Личен архив
Триизмерни "АРТефакти" подрежда в юбилейна изложба Орлин Атанасов, с която галерия "Сезони" отбелязва 40 години творчество на известния АРТист.
Откриването е на 19 септември от 18 ч. и ще може да бъде разгледана до последната неделя на месеца (29).

Орлин Атанасов работи в областта на книжното оформление, илюстрацията, приложната графика, пространствено оформление, web дизайна, но е познат на публиката най-вече с изненадващите си изложби с картини от различни (не)съчетаеми материали като паста, кафе…

Син е на скулптора Слави Дончев. За гърба си има няколко самостоятелни изложби в София, като и експозиции в Берлин, Виена, Люксембург, Саарбрюкен, Форталеза (Бразилия) и други. Негови творби притежават Енио Мориконе и Юрий Башмет, както и частни колекционери в повече от 10 страни.

От предишно гостуване в Радио София той се е убедил в нетрайността на пастата като материал за инсталации: „гъгрицата я яде“ – допълва с усмивка – не знаех, но – човек експериментира

Е, към такива материали посяга с намигване. За щастие кафето се оказва по-траен и благодатен продукт.

Не може да се покаже всичко, правено 40 години, но съм подготвил последни пластики, „кафетата“ и табло с нещо, което много обичам – запазени знаци – отбеляза в ефира на Радио София художникът.

Той разказва как за 10 минути е направил „Летящият охлюв“ и как неговото поколение колеги „са се отъркали“ в големите майстори, които са се учили от по-старите майстори и са пре(по)дали ценни уроци в Художествената академия.

На тях и на изключителния проф. Тодор Варджиев Орлин Атанасов отдава и умението да прави запазени знаци лога, …

Запазеният знак се получава тогава, когато махнеш всичко, което може да се махне, и остане само това, без което не може – обясни художникът. – Той трябва да може и да стои като значка на ревера, и да го изправиш на покрива и да се вижда от километри.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Орлин Атанасов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени