Eмисия новини
от 02.00 часа

Домашното образование като алтернатива

На началото на новата учебна година е посветена първата седмица от новия сезон на предаването “Радиоприемница”. В днешното издание фокусът е върху домашното образование и по-лесната адаптация на децата към училищната среда.

Домашното образование не е ново явление. От близо 20 години има домашна форма на образование в България, казва Стоян Георгиев - семеен терапевт и един от лекторите на Конференция за домашното образование, която се провежда до 13 септември във Варна.

"В момента имаме вече първо поколение от домашно образовани ученици, част от които дори бяха мои колеги по време на конференцията и те самите споделяха тяхната история и това как те се развиват. Движението се развива сравнително добре и това, което се вижда като резултати, може само да ни насърчава”, казва Стоян Георгиев.

Според него държавното образование е по-скоро нов модел на обучение, защото преди това семейството е било центърът, от който децата са получавали обучението си, а там където не могат, има ментори, които да им помогнат.

Първият учебен ден се случва по различен начин при домашното обучение. В процеса на домашно образование всеки ден е учебен ден, защото образованието е част от всичко, което се извършва - от нормалните житейски неща, през образованието и въвличането в  работния процес на семейството, в който могат да се включат и децата, като по този начин могат да развият своите навици и отговорност.

През последните години има вече случаи, при които домашно образовани ученици се записват за външно оценяване, което е в училище от друга държава и след това се държат изпити, ако решат да продължат образованието си в България. Диалогът с властите, според опита на Георгиев, се осъществява по положителен начин. 
Чуйте целия разговор за домашното възпитание в звуковия файл.
Още от

Изложение "Уча в чужбина" в София

публикувано на 21.09.19 в 09:03