Eмисия новини
от 15.00 часа

Прокуратурата публикува част от писмените доказателства срещу председателя на "Русофили"

Снимка: БГНЕС-архив

Прокуратурата публикува част от писмените доказателства, събрани при разследването срещу председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов.

Основният документ, представен от обвинението, е докладна записка на руски език, чийто предполагаем автор е самият Малинов. Тя е озаглавена „Необходимата геополитическа преориентация на България или това, което ние наричаме „Проекта България“. Авторът на документа излага план за създаване на интернет сайтове, телевизия и „влиятелен аналитичен център“.

Икономическото обезпечаване на предполагаемия план на Малинов следва да дойде от придобиването на компаниите „Виваком“, „Дунарит“ и телевизионната компания „ТВ-Седем“-АД, включително чрез финансови транзакции между бившия собственик на КТБ Цветан Василев и руския милиардер Константин Малофеев. 

Малофеев фигурира в списъка от руски лица, които са със замразени финансови активи и ограничения за пътуване в Европа заради кризата в Украйна. Списъкът бе потвърден днес от Съвета на Европейския съюз за още 6 месеца.

Преди два дни разследващите обявиха, че Малинов е обвинен за шпионаж, а директорът на Руския институт за стратегически изследвания ген. Леонид Решетников и бизнесменът Константин Малофеев са с десетгодишна забрана за влизане в България.

В съобщението до медиите от прокуратурата отбелязват още, че данните са само част от иззетите материали и се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор.

Още от