Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаудио Лошер: Георгиева трябва да реформира МВФ адекватно бързо на промените в икономическата обстановка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следващата седмица изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) ще проведе интервю с кандидата за управляващ директор Кристалина Георгиева. Решението дали българката ще оглави Фонда трябва да бъде взето до 4 октомври, но голяма част от външните наблюдатели са категорични, че постът ѝ вече е сигурен.

В специално интервю за „Хоризонт“ Клаудио Лошер, който има 30-годишен стаж в МВФ, заяви, че пред Георгиева стои предизвикателството да реформира институцията толкова бързо, колкото се променя и международната икономическа обстановка.

Централните банки намаляват лихвите, но това няма да помогне срещу предстоящата рецесия, категоричен е Лошер, според когото светът гледа прекалено много към Съединените щати, Европа и Китай, но пропуска проблемите в Латинска Америка и в Африка.

Според експерта, когато стане ръководител на Международния валутен фонд, Кристалина Георгиева трябва да увеличи капитала на институцията.

„Със сигурност тя е много добре познат специалист заради работата ѝ в Световната банка, където е изключително важна фигура. Може да се очаква, че Кристалина Георгиева много бързо ще успее да свикне с твърде различната работа, където се борави не само с дългосрочни прогнози, но и понякога се налага да се действа сега и веднага. Разбира се, известно е, че тя е доста строг човек с твърда позиция и че е екипен играч. Именно тези нейни качества са много добри за работата ѝ в Международния валутен фонд. За него е характерно, че дори и вътре да има известни спорове, в крайна сметка винаги има обединена позиция. Това е важно не само за окончателния избор на Кристалина, но и за работата й вътре в самата институция. Със строгия ѝ характер и впечатляващия опит, аз съм убеден, че тя ще се справи чудесно с новата си позиция“.

На въпрос - какви ще бъдат предизвикателствата пред Георгиева, когато поеме позицията, Клаудио Лошер отговори:

„Бих казал, че пред нея стоят няколко предизвикателства. Може би най-спешният проблем, който тя ще трябва да решава, е свързан с моята родина - Аржентина. Страната получи най-големия заем, даван от Международния валутен фонд, и като се има предвид политическата ситуация, очаквам, че ще се вдигне доста шум. Кристалина ще трябва да се намеси. Любопитно е, защото може да се стигне до конфронтация между Фонда и политики, завещани още от Кристина Кишнер, която водеше политики в разрез с тези на световните сили. Казано по друг начин, Кристалина ще трябва да се опълчи на Кристина“.

Според Лошер в наши дни най-важното предизвикателство е Китай да бъде привлечен към идеите на МВФ, за да може институцията наистина да стане много мощна:

„Също така сериозна задача ще бъде увеличаването на капитала на Фонда. Това е нещо, което Кристалина вече е правила в Световната банка. Тогава се справи много добре. Увеличаването на капитала на Фонда ще му позволи да се намеси бързо и точно, ако се наложи, и със сигурност ще повиши доверието към институцията. След това в приоритетите на Кристалина трябва да се нареди казусът с търговското напрежение. Бих казал, че Кристалина ще трябва се справя с възможната световната икономика да изпадне в рецесия, което ще има огромни последици за няколко държави. И още един проблем, който бих откроил и с който Кристалина е добре запозната от работата си в Световната банка, е неравенството“.

Запитан как Фондът може да повлияе на Китай, при положение че едва ли Пекин ще се обърне към МВФ за финансова подкрепа, а това е основният механизъм за влияние на институцията, Клаудио Лошер заяви:

„Китай би могъл да използва съветите и експертизата на Международния валутен фонд. От настоящата си позиция Пекин обаче никога не би поискал финансова подкрепа от Фонда. Тук не става въпрос за парите. Всъщност, Китай има пари, проблемът е съвсем друг - страната е с развиваща се икономика, в която има редица структурни проблеми, дългът е голям, банковата система също е в доста сложна ситуация. Ето защо експертизата на Международния валутен фонд би могла да помогне на Пекин да започне разрешаването на тези проблеми и да подобри състоянието на тази все още развиваща се икономика… Това може да бъде полезно и за други държави, говоря за европейски страни и Съединените щати. С изключение на няколко конкретни държави, например - в Европа бих посочил Италия, не очаквам скоро да се наложи директна финансова помощ от фонда. Затова обръщам внимание на съветите, които Фондът може да отправи. По-скоро финансовата подкрепа може да се наложи към развиващите се икономики - в Латинска Америка и в Африка. Особено при световна рецесия те биха пострадали изключително, защото зависят от две неща - цените на определени суровини и инвестициите на Китай“.

Лошер изрази скептицизъм по повод идеята за създаването на Европейски валутен фонд:

„Аз съм малко скептичен към създаването на подобна институция. Виждал съм много подобни в различни места по света - в Латинска Америка, в Азия и дори в Африка. Разбира се, Европейският съюз е съвсем различен, но опитът от Гърция, Португалия и Ирландия показва, че Европа не иска или не може да се справи сама и има нужда от подкрепата на Международния валутен фонд за овладяването на кризи“.

Интервюто с Клаудио Лошер можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна