Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонсън и Юнкер ще имат работен обяд на 16 септември

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е „умерен оптимист“ за резултата от разговорите в Люксембург.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън ще има работен обяд с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер на 16 септември, съобщи говорителката на ЕК Наташа Берто.

Юнкер ще мине в понеделник през Люксембург на път от Брюксел за Страсбург, където ще участва в сесията на Европарламента.

Британският премиер се е съгласил да дойде до Великото херцогство.

Обядът ще бъде на неутрален терен - нито в британското посолство, нито в намиращите се в Люксембург сгради на Еврокомисията. Говорителката не пожела да посочи кое ще е мястото.

В Люксембург е планирана и среща на Джонсън с главния европейски преговарящ по Брекзит Мишел Барние.

Запитан днес от журналисти в графство Йоркшър какво смята, че ще постигне в Люксембург, британският премиер бе доста внимателен с отговора въпреки излъчвания оптимизъм.

„Аз съм умерен оптимист. Това достатъчно добро определение ли е за мнението ми по въпроса....  Умерен оптимист съм“, каза Джонсън.

Политическият редактор на Би Би Си Джон Пиенар определено смята, че Борис Джонсън не тръгва с голяма кошница за Люксембург.

„Не би трябвало да очакваме някакъв рязък пробив в Люксембург в понеделник. Двете страни просто все още са много разделени, за да се постигне напредък. Това, което можем да кажем на този етап е, че постигане на сделка ще помогне на Борис Джонсън да излезе от твърде тесния политически ъгъл, в който се вкара“.

Мишел Барние междувременно заяви, че няма основания да е оптимист за сделка. А Борис Джонсън, за радост на привържениците му в Северна Англия, отново издигна лозунга, че „Великобритания ще излезе от ЕС на 31 октомври, каквото и да се случи“.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени