Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фоторепортерът Веселин Боришев е бил задържан близо денонощие в Първо РУ на МВР

Мьрия Мира Христова, Станислава Николова, Веселин Боришев и Габриела Василева
Снимка: Роси Александрова

Фоторепортерът от изданието Клуб Z Веселин Боришев е прекарал близо денонощие в Първо районно управление на МВР в София след като се опитал да снима полицаи преди вчерашния протест срещу процедурата за избиране на новия главен прокурор и кандидата Иван Гешев.

Това съобщи самият той за "Хоризонт":

"Започвам да снимам и срещу мен нахлуват някакви хора, които започват да ми крещят "Какъв си ти, бе? За какво ни снимаш? Какъв си ти, бе нещастник?". Аз казвам "Аз съм фоторепортер. Аз мога да снимам." Легитимирах се. И така. И дотам се стигна. Не ми обясниха на какво основание са ме задържали, по никакъв начин".

Боришев е бил освободен от ареста днес по решение на Софийския районен съд. Адвокатът му Николай Хаджигенов обясни:

"Формалното основание, на което е задържан, е Указ за борба с дребното хулиганство. Обаче Указ за борба с дребното хулиганство не е основание за задържане под стража. Т.е. задържането на Веселин Боришев е незаконосъобразно. Причините, поради които е задържан? Всеки път, когато някой гражданин, обикновен гражданин, когато има униформен полицай на улицата, в идеалния случай се разминава само с шутове и "Ти какъв си, бе?", вземане на телефона и изтриване на снимките. А сега, независимо че става въпрос за фоторепортер, при това един от най-известните в страната, той е задържан. Защото снима и качва снимки във Фейсбук на униформени полицаи. Всяка една форма на полицейско насилие или злоупотреба с право, власт и т.н., всяко едно от тия неща е налице в този случай и е абсолютно безконтролно".

Пред "Хоризонт" от МВР потвърдиха само, че фоторепортерът Веселин Боришев е бил арестуван преди вчерашния протест и че е бил отведен в сградата на районно полицейско управление на МВР в София, след което случаят е докладван в прокуратурата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени