Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран отхвърли обвиненията на САЩ, че стои зад атаките по петролни обекти в Саудитска Арабия

Ударите с дронове по рафинерия и находище могат да се отразят на световните цени на петрола

| обновено на 15.09.19 в 19:31
Дим след атаката срещу най-големия в света нефтопреработвателен комплекс в град Абукайк, Саудитска Арабия.
Снимка: БТА

Иран отхвърли обвиненията на САЩ, че стои зад атаките с дронове срещу петролни обекти на Саудитска Арабия, като предположи, че Вашингтон търси претекст за действия срещу Ислямската република, предаде АФП.

„Такива безплодни и голи обвинения са неразбираеми и не значат нищо“, се посочва в изявление Абас Мусави - говорител на иранското външно министерство.

Преди това американският държавен секретар Майк Помпейо обвини Иран за вчерашните атаки и ги определи като „безпрецедентни удари по световния енергиен доставчик“.

Отговорност за нападенията поеха йеменските бунтовници хуси, които се ползват с подкрепата на Техеран. Те се зарекоха да разширят агресията си в Саудитска Арабия, която води коалицията, противопоставяща им се в Йемен.

Въпреки поемането на отговорността Помпейо посочи, че „няма доказателства атаките да са дошли от Йемен“.

„Техеран стои зад близо 100 атаки срещу Саудитска Арабия, докато Рохани и Зариф се преструват, че водят дипломация“, написа Помпейо в Туитър по адрес на иранския президент и външен министър.

„Такива забележки… приличат повече на план на разузнавателни и тайни служби за накърняване на репутацията на страна и създаване на предпоставки за бъдещи действия“, каза говорителят на иранското външно министерство.

Въздушните удари с дронове в събота предизвикаха големи пожари в най-големия в света нефтопреработвателен комплекс в град Абукайк и в петролното находище в Хураис.

Енергийният министър на кралството съобщи, че в резултат на ударите добивът на суров нефт е намалял с 5 милиона и 700 хиляди барела дневно, или около половината от производството, равняващо се на 5 процента от глобалните доставки.

Според експерти е вероятно случилото се да окаже значително влияние на цената на петрола на световния пазар.

Американското министерство на енергетиката обяви готовност да деблокира ресурс от стратегическия петролен резерв, за да се предотвратят смущения на пазарите.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази готовност САЩ да сътрудничат със Саудитска Арабия в подкрепа на сигурността след атаките.

В телефонен разговор със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман Тръмп е заявил, че нападението ще се отрази негативно на американската и глобалната икономика.

Принцът е уверил, че Саудитска Арабия е „готова и способна да се справи с тази агресия“, която е определил като „терористична атака“.

Европейската служба за външна дейност обяви, че вчерашната атака с дронове срещу най-голямата петролна рафирения в Саудитска Арабия представлява реална заплаха за регионалната сигурност.

„Във време, когато напрежението в региона става все по-сериозно, това нападение подкопава работата за деескалация и диалог. Изразяваме съчувствие към властите и народа на страната. Важно е фактите да бъдат окончателно изяснени, както и отговорността за атаката. ЕС повтаря призива си за максимална сдържаност и снемане на напрежението“, се казва в изявлението на службата.

Франция, Великобритания и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъдиха атаката. Гутериш призова всички страни да упражнят максимална сдържаност и да предотвратят всякаква ескалация. 

Съветникът в Белия дом Келиан Конуей заяви, че Министерството на енергетиката е готово „да разблокира ресурс от стратегическия петролен резерв, ако е необходимо да бъдат предотвратени смущения на петролните пазари“, предаде Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!