Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На чаша лимонада и лимонови резенки или "Ела и виж как се е живяло през соц-а"

"Червеният апартамент" в центъра на София пази жив живота на сем. Петрови от 80-те години на XX век

4
"Червеният апартамент" в София
Снимка: Лъчезар Вълев

Пералня "Перла" и печка "Мечта" в кухнята, телевизор "Велико Търново" с бяло каренце и гарнитура с жълти космати губери в хола, пионерска униформа и колело "Балканче" в коридора. Заповядайте в "Образцовия дом" на българското семейство Петрови от 80-те години на XX век.
Ретро атмосферата оживява днес, през 2019 г., в "Червения апартамент" в центъра на София - пространство, което ни връща във времената на социализма у нас.

Тук не идваш като в музей, а по-скоро като на гости на семейство Петрови. Още от коридора те посрещат с усмивка и домашни чехли. Черпят те с лимонови резенки и чаша лимонада. Освен визуалноq в епохата се пренасяш и звуково. На гостите се дават слушалки с аудиогид, даващ информация за предметите в "Червения апартамент". 
Като гости ни посреща един от създателите на "Червения апартамент" - Стефан Огнянов, председател на Сдружение "Три Шест Пет". Другият човек зад проекта е арх. Валери Гюров от Gifted.

Предметите в апартамента са събирани от мазета, купувани по интернет и подарявани от приятели. "Необходими са известни усилия, за да докараш автентичност. Естествено, че никога няма да е точно както е било тогава, но сме се постарали да се доближим максимално до тази обстановка", казва ни Стефан.
Снимка:

Идеята за "Червения апартамент"

"Занимаваме се с туризъм. Провеждаме туристически обиколки в София и Пловдив. По време на тях често ни задават въпроси, свързани с тази епоха. За съжаление, у нас все още не съществува цялостен исторически музей, посветен на нея. Така узря идеята, че такова пространство трябва да има", обяснява Стефан и допълва: "Основната ни мотивация да създадем това място не е да предизвикаме дебат в обществото или оценка и преоценка. Ние просто искахме да информираме хората, които проявяват интерес към това. Освен чужденци доста българи проявяват интерес."

Към българските посетители Стефан се обръща така: "Ако сте живели през онова време - елате да изживеете спомените си отново, били те добри или лоши. Толкова години по-късно това би било полезно, за да си направите оценка или преоценка на вашия опит. Ако сте родени по-късно, е по-лесно - ела и виж как са живели твоите родители, баби и дядовци, за да знаеш откъде идваш и накъде отиваш."

Ето така живях, от това избягах

Според Стефан ако попитате десет души на улицата как беше по времето на социализма, пет ще ви кажат, че е било страхотно, а другите пет - че е било ужасно. Повечето българи, които идват тук, живеят в чужбина. Обикновено, за да покажат на своите половинки, приятели или на децата си в каква обстановка са израснали. Някои идват от носталгия, а други, за да покажат на близките си от какво са избягали.

Носталгия и емоция срещу трезва преценка

Питаме Стефан дали е възможно да бъде дадена обективна оценка за онова време извън носталгията и емоциите. "Не само, че е възможно, но е и необходимо да се случи", отговаря ни той и допълва: "Вече 30 години буксуваме на едно място и се караме за най-близкото ни минало. Само че, за да се случи това, човек трябва да се отдели от емоциите си и въпросът да бъде оставен на експерти историци, които работят с факти и документи, за да представят обективно историческата картина, отстранявайки всякакви емоции и лични убеждения и предубеждения. Това е крайно необходимо за нашето общество, за да продължим най-накрая напред."

Ние от "Изотопия" със сигурност ще продължим напред, а вие можете да чуете целия репортаж от посещението ни в "Червения апартамент" в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна