Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 000 първокласници прекрачват училищния праг

| обновено на 16.09.19 в 16:22
Снимка: БГНЕС, архив

Новата учебна година бе открита в 2400 училища в страната. В класните стаи влязоха 700 хиляди ученици, 60 хиляди от които - първокласници, както и 90 хиляди учители. Първокласниците в столицата тази година са 12 хиляди.

Дворът на Първа английска езикова гимназия в София беше пълен с майки, татковци, баби и дядовци. На откриването на учебната година там присъства министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова и началникът на Регионалното управление по образованието в София Ваня Кастрева.

Министър Вълчев се обърна към събралите се:

"Днес е денят с най-много вяра в бъдещето. Вярваме в образованието. Вярваме, че чрез образованието можем да живеем по-добре. Днес има много неща, които ни разделят, но това, което ни обединява, е желанието да дадем по-добро бъдеще на децата си и те да живеят в по-добро, хармонично, проспериращо общество. За това най-много разчитаме на българското училище и учители. Поздравления за всички български учители. Благодаря ви. Желая ви здраве и сили, защото на вашата енергия и на вашите сили се уповават надеждите ни за по-добро бъдеще. Благодаря на всички родители, защото вие подкрепяте децата си и искате да им дадете най-добрите житейски възможности чрез образованието. Подкрепяйте ги и занапред, подкрепяйте ги като ги учат да уважават учителя".

Интегрирането на деца от проблемни групи в образователната система е едно от основните предизвикателства пред Министерството на образованието и науката, каза просветният министър Красимир Вълчев по време на откриването на новата учебна година в Националната природоматематическа гимназия в София:

"Това е много трудна задача. Факт е, че последните десетилетия имаме производство в неграмотността и трябва да положим много повече усилия, за да пресечем това. Другото е да подобрим функционалната грамотност, въобще образователните резултати, да променим методите на преподаване във всеки един час, да реализираме ефективно започналите политики със закона за предучилищното и училищно образование. Знаете, променихме учебните програми, но това далеч не е достатъчно. Цялостната промяна ще се почувства, когато учителите се чувстват по-свободни, насърчим ги да бъдат по-креативни и в по голяма степен да мотивират интереса за учене на  децата".

Днес първият учебен ден се открива в около още 2 400 училища в страната. В тях се очаква да влязат 700 000 ученици, 60 000 от които първокласници.

Безплатните учебници до 7 клас са доставени в училищата, увериха от Министерството на образованието и науката. И след първия учебен ден ремонтите ще продължат в около 60 училища в страната. Осем учебни заведения ще провеждат учебен процес в сгради на други училища, като това ще продължи до приключване на ремонтите в техните собствени учебни бази.

Въпреки наличието на незаети работни места за учители просветният министър Красимир Вълчев очаква нормален старт на учебната година:

"В отделни общини ще има единици непопълнени места."

Двойно е увеличен броят на иновативните училища в област Плевен

105 училища, 76 детски градини, 7 центъра за подкрепа на личностното развитие и 2 центъра за специална образователна подкрепа отварят врати за новата учебна година в област Плевен. Двойно е увеличен броят на иновативните училища, които вече са 14. Все още има свободни учителски места. Всички образователни институции в областта са снабдени с необходимата задължителна документация, потвърди Албена Тотев , началник на Регионалното управление на образованието. Първокласниците са над 1900.

4594 ученици в 225 паралелки в община Търговище

Общо 4594 ученици в 225 паралелки се очаква да влязат в класните стаи в община Търговище в през новата учебна година.

В Търговище  първокласниците са се увеличили с 28 в сравнение с предходната учебна  година. Така общо записаните деца надхвърлят 500. Независимо от това в училищата в селата маломерните паралелки се увеличават.

В Дралфа и Подгорица са успели да формират по една цяла паралелка, състояща се съответно от по 12 и 15 ученици.

През новата учебна година ще бъдат сформирани общо 55 маломерни паралелки в 12 училища, като недостигът е от 271 ученика. В края на септември на сесия на Общинския съвет ще се вземе окончателно решение за образуването на маломерните паралелки.

В Пазарджик продължава да намалява броят на учениците

В Пазарджик продължава тенденцията за намаляване броя на учениците, като тази година те са с 800 по-малко в сравнение с миналата година. Днес в училищата в региона за първи път ще влязат в клас над 2400 първокласници.

Всички учебни заведения са в готовност да посрещнат възпитаниците си, като от тази година в 70 процента от училищата ще въведат и електронни дневници, каза началникът на Регионалното управление на образованието Валентина Кайтазова.

"Така родителите на учениците да бъдат максимално бързо информирани за отсъствията на учениците и за оценките, които те получават в училище. Държавният бюджет осигурява средства за закупуването на електронни дневници. Ние много се надяваме с тази мярка да подобрим връзката между  училището и семейството", добави тя.

И в област Враца учениците ще са по-малко

С много по-малко ученици спрямо миналата ще започне новата учебна година в област Враца. Голяма част от тях са заминали в чужбина с родителите си. Въпреки проблемите първият учебен ден остава вълнуващ за децата, учителите и родителите им.

Първият ден от новата учебна година е най-вълнуващ за първокласниците. Началото на новата учебна година е паметна и за учителите.

"Това е най-усмихнатият ден и всеки първи учебен ден се запомня, а за всеки първокласник първият учебен ден така е запечатан в съзнанието на всеки начален учител, че няма други такива дни".

Вълнуват се и семействата на учениците.

"Разчитаме, че като започне учебната година, ще ги понесе вълната на знанието, но баба не може да спи понякога от притеснение какво ще стане, как ще бъде".

41 иновативни училища откриват учебната година в Бургаска област

След София Бургас е на второ място в страната по създаването на иновативни учебни заведения. Над 3600 са първокласниците в цялата област. В община Бургас те ще влязат в ремонтирани, модерно обзаведени и оборудвани класни стаи.

2000 са първокласниците в община Бургас. От тази учебна година броят на децата в първи клас се увеличава от 24 на 25. 92 класни стаи за първолаци са ремонтирани по общинската програма "Първокласно начало", каза заместник-кметът по образованието Йорданка Ананиева.

"Включват подмяна на настилка, подмяна на осветлението, нова мебелировка, интерактивни дъски, индивидуални таблети за работа на децата", обясни тя.

По същата общинска програма учителите на първокласници са преминали обучение през лятото, заяви началникът на регионалния инспекторат по образование Виолета Илиева.

"Още по-важното е, че учителите, които ще преподават, и които са 200 на брой, през лятото преминаха обучение по дигитални технологии", каза тя.

153 деца преждевременно отпаднали от образователната система са върнати в училище тази година, каза още Виолета Илиева.

С общ молебен и водосвет започна новата учебна година в Перник
Директори на училища и учители заедно с ръководството на общината, областната администрация и Регионалното управление на образованието рано тази сутрин изпълниха централния пернишки храм „Св. Иван Рилски” за обща молитва за здраве, благополучие и успешна нова учебна година.

727 първокласници влизат днес за първи път в класните стаи. На тях и на всички ученици кметът Вяра Церовска пожела търпение и воля, за да постигнат това, за което мечтаят.

„Бъдете любознателни! Учете, мислете, откривайте!”, каза кметът.

Над 1 млн. лв са вложени в подобрения на образователната инфраструктура в общината. Инвестициите са направени с цел подобряване на учебния процес и създаване на повече комфорт и удобства за учениците.

И за да бъде днешният ден още по-вълнуващ и запомнящ се за тези, които за първи път тръгват на училище, Общината ги изненада с подарък. Всеки един първокласник получи книжката „Меко казано” на Валери Петров с пожелание за успешна учебна година.

Първите си ученици посрещна новото частно училище "Свети седмочисленици" в Ловеч

То е първото създадено от Митрополия у нас с помощта на дарения.

Първите ученици са първокласниците и децата от подготвителната група. Те ще учат по програмата на Министерството на образованието като в останалите училища, поясни директорът Иванка Хинкова.

"Часовете по религия са два, седмично, избираеми учебни часове от задължителната подготовка".

Ловчанският митрополит Гавраиил допълни защо е създадено училището.

"Защото децата имат нужда от помощ. Ние сме на едно от първите места в България по детска престъпност, наркомания, пиянство, това е много тревожно нещо, затова искаме да възпитаваме децата в християнски морал, любов християнска, отговорност, във всички добродетели".

Повечето училища във Варна се включиха в благотворителна инициатива за болно дете

Повечето училища във Варна се включиха в инициативата под надслов "Дарение в помощ на лечението на малката Алекс вместо цветя за първия учебен ден".

Момичето има рядката диагноза "фибуларна хемимелия". Алекс е родена с пълна липса на малък пищял и скъсен десен крак с деформирани глезен и стъпало. През есента на следващата година й предстои операция в клиника в САЩ.

До момента са събрани 210 000 лева, а необходимата сума е 578 000 лева. В повечето училища в морската ни столица са поставени кутии за дарения. Сред първите включили се в инициативата е основното училище "Цар Симеон Първи", каза директорът Стоянка Велянова и допълни:

"След тържеството аз лично смятам да направя едно съобщение към всички родители, които така или иначе остават в училищния двор в очакване на децата си, който желае да се включи с дарение, кой каквато възможност има, за да помогне на това дете".

Община Кюстендил насърчава гимназисти със стипендии

Стипендии за нестандартно мислене и за оригинален подход при решаването на житейски казуси - Община Кюстендил определи за осми път гимназистите, които получиха нейните финансови премии.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна