Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатът Милен Михов: Реалистично е да се въведе наборната служба от 2021 година

Ден на отворените врати във военното формирование 52 740 на Кенана в Хасково
Снимка: БГНЕС

Реалистично е да се въведе наборната служба от 2021 година, защото съществуват необходимите условия. Държавата разполага с необходимите ресурси. Това каза пред БНР депутатът от ВМРО доцент Милен Михов, член на комисията по отбрана в Народното събрание.

"Нуждите на националната сигурност и на националната отбрана налагат такава военна реформа и зависи единствено и само от политическата воля и политическото решение на управляващите. ВМРО е последователен привърженик на тази военна реформа, която е наложителна и веднага трябва да подчертая, че това е реформа, която не противопоставя професионалната армия, нека така условно да я наречем, и наборната армия. Това е един модел, който съчетава предимството на всеобщото военно обучение и високо професионалната армия, високотехнологична, модерна и добре въоръжена", каза доц. Михов.

На експертно ниво много специалисти отчитат, че прибързаното и по този начин осъществено въвеждане на 100% професионална армия дава 11 години по-късно своите негативни отражения.

"Намалява чувствително контингентът на български граждани, подготвени и способни да защитават отечеството си, и това е по естествен път. Хората, преминали през казармата навършват години, които надхвърлят пределната възраст за служба в армията и по естествен път отиват в един по-друг свят. Това чувствително намалява отбранителните способности на страната."

Ако погледнем демографската криза, ние ще видим, че годишно през наборна военна служба трябва да преминават около 15-17 хиляди младежи, което при обучение за 6 месеца означава на смяна по 7,5 - 8 хиляди човека.

Някъде толкова в момента е недокомплектът на кадровата ни армия и материалните разходи за оборудване на казарми, помещения, всичко останало са еднократна инвестиция, която следващите години ще се връща при осъществяването на този вид обучение", допълни Милен Михов в предаването "Хоризонт до обед".

Георги Младенов е създател на Фейсбук групата на бившата танкова бригада в Сливница. Поделението е закрито преди повече от 16 години. Групата проследява разрушаването на поделението, след като то е закрито. През 1996-та година е бил заместник - командир на взвод там. И споделя, че идеята за наборната казарма не е толкова лоша, но има и известни ограничения.

"Идеята е добра, но вече е неосъществима. Като счупиш нещо, трудно се лепи. В момента има едно поколение, което то е безвъзвратно изгубено, което няма как, дори да го обучиш, то е пръснато по света. Второ и дори да върне казармата, ние вече нямаме бази. Ние няма къде да настаним хората, няма кои хора да им преподават, защото тези офицери, които бяха младши офицери, които бяха взводни командири в момента са пенсионери и то от доста време. Нямаме обучени кадри, освен другият вариант е да пращаме донаборниците в близките нам армии да се обучават и да им плащат. Не е реално това нещо да се направи веднага, но е хубава идея. Аз я подкрепям като идея, аз също мисля, че трябва да се мине през такъв етап на обучение. Най-добрият вариант е преди да се премине към стъпка казарма е да се направи някакъв тип кръжок, който е избираем, защото все повече млади хора са пацифисти. Те избират да не пипат оръжие", каза Георги Младенов.

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна