Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за семейства с репродуктивни проблеми днес във Видин

Снимка: БГНЕС

Благотворителен базар в подкрепа на каузата „За повече деца на България“ на фондация „Искам бебе“ се организира днес във Видин. Инициативата привлече и съмишленици от Варна.

Базар за ръчно изработени сувенири, бижута и играчки ще събира средства за двойките с репродуктивни проблеми от Видин. Правят го жени от Брегово, които са потребители на новосъздадения общински инвитро фонд в пограничната община.

„Това ще бъде базар с най-различни направени неща, ръчно направени. Играчки плюшени, картини. Това сме решили да бъдат нещата, които ще бъдат предлагани, символични цени, който иска нека да заповяда, нещата наистина ще си заслужават. И аз, и другите две момичета, които ще бъдем на щанда ще изработим част от нещата. Плюшените играчки са ни дарени, нарисувани чаши също са ни дадени от момичета, които правят такива неща и ще ги предложим“, каза Елеонора Золина.

Събирането на средства за семействата с репродуктивни проблеми не е единствената цел на организаторите.

„В нашия регион нещата са много сложни, безработица, никой не ни чува, няма какво да се направи тук. Има много семейства, които имат нужда не само от финансова помощ, а и от това да има лекар специалист. Просто искаме малко показност, да ни чуят, да ни видят и ако е възможно да стане традиция това. Поне един път месечно да има такъв специалист във Видин. Двойки, които нямат финансовата възможност да отидат до София, защото наистина е свързано с много пари, да могат поне да се прегледат и да им бъде казано какъв е проблема, какво ще е нужно, какво ги очаква от тук нататък“, допълни Елеонора Золина.

Съпричастни към проблема са жени от Варна, които ще участват в благотворителната инициатива с ръчно изработени бижута и предмети

„Каузата е на сърцето ми. Не само аз изработих бижута, а и още две мои приятелки, съпричастни на тази кауза - жени, майки. Попадна ми съобщението във Фейсбук, че събитие ще има, пък и този район е много беден и се надявам с каквото можем да помогнем, защото там доколкото така знам нещата не са най-цветущи. Смятам, че хем  ще има човек нещо красиво, хем ще му е за спомен от това, че е подпомогнал по този начин каузата, когато си закупи да речем бижутата или ние правим от едни стари материали, едни красиви вази, които се облепят с рибарско въже, понеже сме от морето, лепят се с мидички, с камъчета. Красиво, домашно, уютно творение бих казала“, коментира Женя Ценовска.

Базарът в подкрепа на каузата за повече деца на България ще остане отворен през целия ден в търговския център на Видин. По същото време в града са организирани безплатни прегледи и консултации за семейства с репродуктивни проблеми.

Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна