Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Делисивков: Скоро ще има функционираща газова борса

Константин Делисивков
Снимка: Ани Петрова

Комисията по енергетика в парламента ще разгледа внесения законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката днес. Очаква се с промените да се даде възможност за разнообразяване на доставките на природен газ и това да доведе до намаление на цените.

„Прави се голяма крачка напред в либерализацията на газовия пазар. Възможността да имаме ликвидна борса ще бъде факт много скоро. Заложените срокове са, че до два месеца ще трябва да имаме функционираща газова борса“, каза енергийният експерт Константин Делисивков пред БНР.

От октомври ще има платформа за търговия, „като законодателят залага срок от един месец на оператора на борсата да предложи правила за организиран борсов пазар и един месец на Комисията за енергийно и водно регулиране да ги одобри“, обясни той в предаването „Хоризонт до обед“.

Експертите подготвят платформите

"Бизнесът е обнадежден от това, че ще имаме организиран пазар, който е поне толкова добър, колкото и централизираните хъбове в Европа“, обясни Делисивков.

Няколко варианта на законодателни промени са обсъдени със заинтересованите страни.

"В последния вариант се говори вече за дерегулиране на цените на стопанските потребители, което ще означава, че обществения доставчик ще продава на регулирани цени само на производителите на топлинна енергия", коментира Константин Делисивков.

Наблюдава се тенденция за все повече и чуждестранни, и български търговци на газ, както не трябва да оставяме настрана ролята на "Булгаргаз", която ще има на този пазар.

„Всъщност договорирането по свободно договорени цени - то тръгна като идея първо с определен процент и освобождаване на количества през борсата. Това и във финалния вариант на законопроекта присъства. Това е практика в европейските страни. Известни притеснения имаше там, че газът не може да бъде спрян да бъде изнасян и търгуван в региона, което ще означава, че ние вървим към по-ликвидни нива, това ще доведе до ликвидност на борсата от една страна и до сделки между съседните страни и България“, допълни Константин Делисивков. 

Липсва фигурата на доставчик от последна инстанция

„В момента и се предвижда да бъде така в бъдеще, търговията с природен газ не е лицензионна дейност. Това ще означава, че ако един краен консуматор и търговец сключат договор нямаме фигура на доставчик, който ще замести този търговец, ако той фалира, излезе от пазара. Такива случаи, знаете имахме в електроенергийния пазар.“

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени