Eмисия новини
от 19.00 часа

Владимир Шопов: Трудно ще се сглобяват мнозинства в този ЕП

Владимир Шопов
Снимка: БНР

Кристин Лагард получи вчера одобрението на Европейския парламент за поста председател на Европейската централна банка. Вотът премина в отсъствието на самата Лагард, която вчера информира евродепутатите, че неотложни ангажименти са я задържали във Вашингтон. В крайна сметка обаче кандидатурата на Лагард бе одобрена с тайно гласуване, като тя получи 394 гласа "за", 206 "против" и 49 "въздържал се".

Продължаващите избори, новите хора, новите ресори и новите предизвикателства в ЕК и ЕП коментира в предаването "Преди всички" политологът Владимир Шопов:

"Очаква ни един изключително интересен от политическа гледна точка Европейски парламент. Изборите всъщност доведоха до исторически безпрецедентна фрагментация. Това означава, че много по-трудно се сглобяват мнозинства в ЕП. Ще имаме пъстра картина, в която ще има тежки преговори по всички основни законодателни пакети – това е логично последствие от структурата на вота".

Според потилога Урсула фон дер Лайен е сглобила изключително пъстра законодателна програма, в която са скарани почти всички приоритети на основните групи: "Сега обаче идва далеч по-трудната задача да се види за коя от всички тези законодателни идеи има реална подкрепа вътре в парламента и това ще бъде водещата мотивация за предстоящите политически битки".

Състоянието на дебата за финансовото бъдеще на Съюза политологът коментира така:

"Тенденциите сочат отново към по-нисък бюджет на ЕС – дори от сегашния. Така че ЕП ще бъде изправен пред една много трудна финансова реалност и тя е свързана с това, че самият съюз, а и парламентът, ще трябва да правят повече неща с по-малко ресурси. И това допълнително ще нажежи дискусиите, защото част от идеите в законодателната програма изискват много сериозно финансиране".

Освен с политическите различия ЕП ще трябва да се справи и с една финансова реалност на ограничения, която допълнително ще засили споровете и битките вътре в институцията, категоричен е Шопов.

Още и за корупционните афери в Европарламента, за възможни смени на кандидати, както и за Брекзит, можете да чуете в интервюто на Силвия Великова с Владимир Шопов за предаването "Преди всички" от звуковия файл.

Още от

Предсрочни избори на хоризонта?

публикувано на 14.11.19 в 17:47