Eмисия новини
от 15.00 часа

Ал. Симов: Шефът на БНР няма легитимност да ръководи тази институция

Казусът "БНР" влиза за разглеждане в медийната комисия

Станислав Станилов: СЕМ се занимава с дребнотемие

Снимка: Радостина Билярска

Шефът на БНР вече няма никаква легитимност да ръководи тази институция, заяви в интервю за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ депутатът от БСП Александър Симов, член на Комисията по култура и медии. Утре в комисията влиза за разглеждане казусът „БНР“. По думите му провалът е на много равнища:

„Шефът на БНР трябва да носи отговорност за това спиране на сигнала на Радиото. Това обаче е по-малкият проблем. Ден преди да се случи това прекъсване, всички знаехме, че сигналът ще бъде прекъснат, защото нямаше да има кой да води предаването, тъй като Силвия Великова беше със сменен ресор и свалена от ефир. Големият проблем тук е, че беше наложена цензура, че беше потиснато свободното слово и сега това ни се обяснява с технически причини, скъсани оптични кабели и не знам си какво. Имаме чудовищно посегателство, което може да бъде платено с едно единствено нещо – с оставката на шефа на БНР“.

Депутатът от „Атака“ Станислав Станилов, който също е член на Комисията по култура и медии, изказа своето мнение:

„Дали е саботаж, дали е недоглеждане, дали е липса на квалификация – сигурно причините са комплексни. Твърде оптимистично съм настроен, за да мисля, че това е саботаж, а и според мен няма за какво“.

Станилов предположи, че на утрешното заседание на медийната комисия ще присъства и ръководството на Радиото. Основният въпрос ще бъде дали директорът поема отговорността и какви ще са неговите обяснения, каза депутатът и добави:

„Ръководителят на такава голяма структура не може да следи всичко лично. Той трябва да се опира на екип. Ако от екипа са проявили слаба квалификация, безотговорност или недобросъвестност – този, който я е проявил, трябва да си ходи“.

Ролята на СЕМ

За ролята на СЕМ депутатът от „Атака“ смята, че в този орган се занимават с дребнотемие, докато от голяма част от електронните медии „се лее помия“. „СЕМ стои безлично, а годишните им доклади се занимават с куп дребни неща“, добави той.

Александър Симов не вижда смисъл от съществуването на СЕМ:

„В този си вид СЕМ не само е безполезен, той е вреден. Трябва да се мисли за неговото премахване, защото той не прави нищо“.

Според него трябва да се помисли за отделен закон за БНР и отделен закон за БНТ.  

Против сливането на БНР и БНТ

Двамата депутати са против сливането на БНР и БНТ. Според Симов вкарването им под една шапка може само да улесни държавния контрол, политически, върху тях.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от

Последно сбогом с Милчо Левиев

обновено на 18.10.19 в 14:45