Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" представи своите нови флагмани в смартфон индустрията от серията Mate 30

Ричард Ю от "Хуавей" представя новия смартфон Mate 30
Снимка: Ройтерс

Китайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) представи в четвъртък своите нови смартфони от серията Mate 30, като от компанията обявиха, че камерите им са превъзходни, сгъваемите им екрани са по-ярки, а размерите им са по-компактни от смартфоните iPhone 11 Pro Max, които американският конкурент Apple представи през миналата седмица.

Висшият мениджър по продажбите на "Хуавей" - Ричард Ю представи устройствата Mate 30 Pro и Mate 30 на лъскаво събитие в Мюнхен, Германия.

"Новите ни флагмани в смартфон индустрията имат голям екран, който обаче е много компактен в ръцете ви", посочи Ричард Ю.

Премиум версията на Mate 30 с устройства за две SIM карти разполага с 6,53-инчов дисплей "Horizon" със съотношение на екрана 18,4 : 9. Тозо смартфон ще се предлага в черно, космическо сребро и космическо лилаво.

"Хуавей" също така представи и две версии на смартфона си "Vegan Leathr', които се предлагат в оранжево и горско зелено.

Новите мобилни устройства се поддържат от най-новия микропроцесор Kirin 990 на компанията, който е съвместим и с 5G мрежа. Китайският водещ производител твърди, че скоростите за изтегляне на информация от интернет, постигнати от устройството, са 25 пъти по-бързи от тези при моделите смартфони за 4G услуги.

Това е първото представяне на изцяло нови смартфони на китайският телекомуникационен гигант, след като през месец май американският президент Доналд Тръмп включи базираната в Шенжен компания в т.нар. "черен списък". Така на практика Вашингтон забрани на американските фирми да доставят части на "Хуавей", твърдейки, че китайската фирма представлява риск за националната сигурност, тъй като нейното оборудване може да бъде използвано от Пекин за шпионаж - нещо, което от "Хуавей" отрекоха многократно.

Стартирането на новия смартфон на "Хуавей" е белязано от несигурност дали купувачите на устройството, разполагащо с операционна система Android, ще могат да използват приложения, поддържани от Google.

Известното забавяне на старта на новия смартфон флагман Mate 30 в Европа подчертава значението за "Хуавей" на 500-те милиона потребители в региона. След американската забрана китайският технологичен гигант загуби 5% от световния си пазарен дял, въпреки че по същото време купувачите в Китай увеличиха съществено интереса си към смартфоните на "Хуавей".

На същото събитие в Мюнхен Huawei Technologies Co. Ltd. представи и своя нов смарт телевизор, работещ с наскоро разработената собствена операционна система Harmony OS.

Huawei Vision TV се предлага с 4K квантов точков дисплей, със честота на опресняване 20 Hz, заедно с "интелигентно и проницателно око от типа изкуствен интелект (AI)".

Сегашните версии могат да имат 65-инчов или 75-инчов екран, докато други варианти с 55 и 85-инчови екрани, се планират да бъдат пуснати в бъдеще.

Компанията представи и смарт часовник Huawei Watch GT 2, който използва операционна система LiteOS и има 1,39-инчов 3D стъклен OLED дисплей. Часовникът използва чипсет Kirin A1 и се предлага в два варианта.

Всички тези високотехнологични уреди ще бъдат достъпни за закупуване през октомври.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна