Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за Първата световна война е сред акцентите на честванията в Ямбол

| обновено на 22.09.19 в 15:42
4
Акцент в програмата е откриването на изложба, посветена на Първата световна война и „Ямболския цепелин”, извършил най-продължителен полет в световната военна история
Снимка: Даниела Костова

111–ата годишнина от обявяването на независимостта на България тържествено беше отбелязана и в Ямбол.

С изпълнения на Ямболския духов оркестър и отслужването на благодарствен молебен започна празничният ден в града.

Акцент в програмата е откриването на изложба, посветена на Първата световна война и „Ямболския цепелин”, извършил най-продължителен полет в световната военна история.

При огромен интерес в Музея на бойната слава в Ямбол бяха открити двете нови експозиции по случай 111 години от обявяването на независимостта на България. 

На площ от 100 кв. м в помещения на бившите Пионерски казарми са показани новите експозиции, разясни директорът на Музея подполковникът от запаса Милчо Начев.

"Представящи ямболския цепелин, ямболското цепелиново летище и Първата световна война – отбраната на 29-и пехотен полк при Добро поле. С манекени, с макети сме се опитали да пресъздадем в по- реален вид обстановката на фронта и тук в района на цепелиновото летиище".

Най-забележителен в експозицията е макетът на цепелин L-59 в мащаб 1 към 24, под който е изработена релефна карта на местността с разположението на цепелиновото летище край Ямбол:

"Той прави най-дългия полет в света, като прелита над 6000 км до летището в Хартум, столицата на Судан в Африка и връщайки се обратно".

Самото летище е било с впечатляващи размери, като освен хангар за цепелина, обслужващата инфраструктура е включвала водородна станция, електро, радио и метеорологична станция, също така ремонтна работилница, жилища за 400 души и дори офицерско казино.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени