Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановка на битката при Дойран за празника в Троян

Просперираща държава се гради със силни институции, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова

| обновено на 22.09.19 в 14:25
5
Трябват ни същата воля и сила, независимо от конюнктура, от свои и чужди интереси, подчерта Йотова
Снимка: president.bg

Просперираща държава се гради със силни институции. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на тържественото отбелязване на Деня на независимостта в Троян, съобщиха от прессекретариата на президентството. 

„Трябват ни същата воля и сила, независимо от конюнктура, от свои и чужди интереси“, подчерта Йотова. Според нея България има нужда от силни хора, отговорни за съдбините на държавата и народа, за да може всеки българин да живее достоен живот.

Вицепрезидентът Йотова заяви, че 111 години поколения българи преживяват и триумфи, и трагедии, успехи и крушения, противопоставяне и обединение. „Пишем своята история като народ, което не би било възможно без 22 септември 1908 година. Обявяването на независимостта е извор на самочувствие и национален оптимизъм“, посочи вицепрезидентът.

По-късно кметът на община Троян Донка Михайлова показа на вицепрезидента Илияна Йотова традиционната Улица на занаятите в центъра на града.

Повече от 350 доброволци от националното дружество „Традиция“ направиха възстановка на боеве от Първата световна война и битката при Дойран, разказа по-рано председателят на местния клон на дружеството Христо Калистирески.

„Ще видим последните дни на войната. Първата част ще е „Добро поле“ – боят на 30-и Шейновски полк и специално подвигът на поручик Мазгалов, а във втората част ще се състои битката на Дойран, ще покажем боят на 58-и полк и артилерийската поддръжка на 9-и и 19-и артилерийски полк. Ще се показват щурмови атаки на българска команда, ще има обстрелване, ще има различни тактически прийоми и ще бъде разгледан периода на Първата световна война. След това ще  отидем до централния площад, където ще отбележим Деня на независимостта на България“, обясни Христо Калистирески от националното дружество „Традиция“ в Троян.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия