Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливен отбеляза тържествено 111 години от независимостта на България

Празникът продължи с фолклорна програма в центъра на града.
Снимка: Община Сливен

Стотици граждани в Сливен се събраха пред паметника на войводата Хаджи Димитър, за да отбележат 111-ата годишнина от обявяване на независимостта на България. На тържествената церемония бе издигнат националният флаг, а признателните сливенски граждани поднесоха венци и цветя на паметника на сливенските възрожденци и падналите за свободата на България. 

На площада в Сливен отново прозвучаха историческите думи от телеграмата на тогавашния кмет на града Илия Гудев до цар Фердинад.

"Граждани, войската, посред топовни гърмежи, след произнесената от мен реч за значението за великото историческо събитие народът и войската и сега викат „Да, живее България! Ура!“

Кметът на Сливен Стефан Радев в словото си пред гражданите обяви, че на този ден се увенчават с успех вековните усилия на българския народ за свобода и независимост.

"На този ден трябва да си спомним и да изразим признателност към всички онези синове на България, които с усилията си, дори и с живота си, направиха възможна тази свобода и тази независимост.

Празникът продължи с фолклорна програма в центъра на града.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна