Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японското изкуство "Но" на сцената на Народния театър "Иван Вазов"

На 1 октомври в Народния театър "Иван Вазов" ще имате възможност да се насладите на класически японски театър "Но". Той е създаден преди около 650 години и е най-древното запазено сценично изкуство, което се изпълнява до днес без прекъсване и без съществени изменения.

Представлението е на Но театър „Ямамото“, който комбинира традиционната японска архитектура с нови технологии, като например LED осветление, мобилни приложения и многоезични субтитри. Пред българската публика ще бъдат представени характерните пиеси "Железният венец" и "Земният паяк".

Театър Но по-скоро се доближава до операта, защото двата му основни елемента са песента и танца, изтъкна пред Радио София Петко Славов, координатор на задграничните преставления на Театър Но "Ямамото":

Един от основните принципи на този вид изкуствно е максимално въздействие с минимални средства. Затова той е изключително минималистичен - няма декори, единствено в традиционната сцена на театър Но има нарисуван бор, който е единствено символ, че тази сцена е свещено пространство, тъй като японците вярват, че божествата слизат на земята и се вселяват във вечно зелените дървета. Изображението на бора, обаче, няма нищо общо с действието на сцената.

Постоянната трупа на Театър Но "Ямамото" е около 10 души, които са ядрото на театъра, а останалите актьори се наемат за конкретни представления. Реквизитът и маските, обаче, са собственост на театъра, а актьорите казват, че маската е по-ценна от собствения живот. Те слагат маските на лицата си едва след кратък ритуал.

Още интересни подробности за традиционното японско изкуство "Но" - в интервюто на Мария Илиева с Петков Славов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна