Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебното решение по казуса „Полфрийман“ отива в Съдебния инспекторат

Джок Полфриймън
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Съдебното решение по казуса „Джок Полфрийман“ отива в Съдебния инспекторат. След няколкочасово работно заседание Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с позиция по повод обвиненията към тричленния състав на Софийския апелативен съд, с което осъденият на 20 години затвор за убийство австралиец беше освободен предсрочно.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява своето безпокойство от ескалиращото обществено напрежение през последните дни по повод въпросния съдебен акт.

В позицията се казва:

„Ние сме съпричастни към болката и страданията на близките на Андрей Монов, като споделяме тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта, след което съдебните кадровици се позовават на правомощията и функциите на Висшия съдебен съвет по отношение на влезли в сила актове и по отношение на твърденията за нарушена независимост и безпристрастност от страна на магистратите от съдебния състав, както и за постановен от тях съдебен акт под натиск, както и за уронване на престижа на съдебната власт“.

В посоченото определение Съдийската колегия преценява, че то трябва да бъде проверено от Съдебния инспекторат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени