Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ даде срок на генералния директор на БНР до края на идната седмица да подаде оставка

Светослав Костов отказва да се оттегли

| обновено на 27.09.19 в 17:07
Снимка: Ани Петрова, БНР

Съветът за електронни медии даде днес срок до края на следващата седмица генералният директор на БНР Светослав Костов да си подаде оставката. Ако това не се случи, в седмицата между 7 и 11 октомври ще има ново заседание на медийния регулатор, на което ще бъде задвижена процедура за предсрочно прекратяване на мандата му. 

Решението за това бе прието единодушно от СЕМ с 4 гласа „за“, на заседанието не присъства Бетина Жотева.

„Кризата в Радиото е безпрецедентна, съмненията за натиск и ограничаване на свобода на словото са недопустими. Давам си ясна сметка, че ние сме на прага, вече в предизборна кампания, което усложнява ситуацията. Не може обаче в ефира на БНР през 2019 г. да звучи Let it be в знак на протест срещу ръководството на Националното радио. Споменах го и миналия път, ще го кажа и сега: Доверието, очевидно, на СЕМ в неговото ръководство е загубено. По-лошото обаче е, че е загубено доверието на работещите в БНР в неговото ръководство и няколко пъти говорихме тук за поемане на отговорност. Поемане на отговорност се поема по един-единствен начин с оставка, и аз очаквам генералният директор на БНР да поеме своята отговорност по този начин. Това е и моят призив към него“, заяви председателят на СЕМ София Владимирова.

Тя допълни, че ако се стигне до ново заседание на медийния регулатор, ще са необходими 3 гласа „за“ за предсрочното прекратяване на мандата на Светослав Костов.

По време на обсъжданията днес членът на СЕМ Розита Еленова каза, че има криза в БНР и че Костов е поставил под съмнение своята обективност, което според нея е първо условие и първо качество за директор на обществена медия.

Генералният директор на БНР Светослав Костов обяви след заседанието, че няма намерение да подава оставка.

За „Хоризонт“ генералният директор каза: „Оставка нямам намерение да подавам. Причините са няколко. Както казах и в отвореното си писмо отпреди няколко дни, съветниците бяха използвани от една група, наричаща себе си редколегия на „Хоризонт“, да бъдат проводник на недоказани твърдения, на различни инсинуации и на откровени лъжи. Има прокурорска проверка, която не е завършила. Има анкетна комисия в Народното събрание. Има проверка на Сметната палата, която започва на 1 октомври, както и на АДФИ, за да се прегледат всички неизгодни договори, сключени от предишното ръководство, и да се стигне до яснота, защо Радиото за пръв път в историята си е изправено пред дефицит от 4 млн. лева. Не на последно място се намираме и в предизборна кампания – предстоят избори, така че не мисля, че сега е времето за подаване на оставка“. 

Решението за свикване на днешното извънредно заседание на СЕМ бе взето по предложение на Розита Еленова, която го направи след среща на членове на СЕМ с представители на редколегията на програма „Хоризонт" и други журналисти от БНР.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна