Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концесионери на ловни полета искат обезщетения за загубите от чумата

Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине.
Снимка: „Североизточно държавно предприятие“

Фирми, стопанисващи ловни територии у нас, настояват за компенсации във връзка с африканската чума по дивите свине. Те изпратиха отворено писмо до министъра на земеделието, храните и горите, както и до Югозападното държавно горско предприятие. Фирмите намекват и за дискриминационно отношение, тъй като при домашните свине и тези, отглеждани в комплекси, държавата е взела мерки за частично покриване на загубите. 

Около 15 са ловните полета, които са отдадени с дългосрочни договори на юридически лица   за стопанисване на дивеча и извършване на трофеен отстрел или ловен туризъм на територията на Югозападното държавно предприятие. От рестриктивните мерки, свързани с ограничаването на чумата по дивите свине, както и безконтролното пашуване и други дейности в горите, те търпят сериозни загуби, се казва в писмо, изпратено до институциите.

Африканската чума ни съсипва труда, каза Румен Калайджиев от Благоевград. Той подчерта, че издръжката на стопанствата е много сериозна.

„Нашите искания са за ограничаване на достъпа. Освен това най-малкото за миналата, тази и следващата година, пък и докато съществува тази чума и докато не започне да се възстановява популацията, да не се плащат концесионни такси, да се освободи банковата гаранция на хората за същия период и ако тази чума бъде 2-3-5 години, съответно договорите да бъдат продължени с тези години“.

Договорите за стопанисване на ловните територии са дългосрочни, обикновено за 15 години. Всяка година се заплаща концесионна такса, като се осигурява и банкова гаранция в трикратния ѝ размер. Освен това фирмите са длъжни да спазват и одобрена инвестиционна програма. Важно уточнение е, че на концесия се дава дивеча, а не самата горска територия, която си остава държавна и общодостъпна. За щастие към момента нито една от инфектираните зони, в които е регистрирана африканска чума по дивата свиня, не засяга стопанисваните от юридически лица ловни територии.

Проблем обаче има, признава директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов. Някои от исканията, според него, категорично не са изпълними, други са повече от основателни.

Югозападното държавно предприятие има и конкретни предложения за компенсации към стопанисващите ловните полета, които ще съгласува с министерството.

„Това, което вече съм предложил в министерството, е да се предприемат действия за намаляване на банковата гаранция. Другият момент е да си направим действително една или няколко срещи със стопанисващите и с директорите на горски ловни стопанства с цел оптимално стиковане на дейностите по дърводобива и регулиране в максимално реално допустими граници на пашата, която е един от основните проблеми. Ако се стигне до вариант с по-дългосрочни забрани в инфектирани зони, да се мисли за удължаване на договорите“, обясни Дамянов.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна