Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако е ясно небето в Световния ден на астрономията

Луната, 2 планети и двойна звезда можем да наблюдаваме тази събота

Снимка: pexels.com
Как са се появили небесните тела и цялата Вселена? На този и още много други въпроси ще отговарят учените по време на Световния ден на астрономията в събота (5 октомври).

Честването на този ден по света започва през 1973 г., а обсерваторията към СУ , която се намира в Борисовата градина, го отбелязва от 2016 година.

Превърнало се в традиция, събитието този път ще започне в 16:00 часа и ще продължи до по-късните часове на нощта, когато ще можем да наблюдаваме небесните тела.

Влади Божилов е учен, който сладкодумно обясняваПовече за една от най-древните естествени науки познати в света и честването на празника разказва пред Александра Илиева гл. ас. в катедра Астрономия към Физическия факултет на СУ - Владимир Божилов.

По думите му както астрономията, така и астрофизиката са наука, но и философия, идея, която ни вдъхновява и помага да открием мястото си си в космоса. Това вълнува хората от древността до днес.

В събота се предвидени занимания за различни възрасти.
По-късно вечерта при ясно време ще може да се правят наблюдения с телескоп. Освен Луната ще може да се видят планетите Юпитер  и Сатурн, както и двойна звезда от съзвездието „Лебед“.

Входът е свободен.

Чуйте още подробности.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна